ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як росіяни через телеграм намагаються "впарювати" свої наративи херсонцям

Окупанти продовжують боротьбу за уми мешканців окупованих територій, і з червня, коли ми писали минулий огляд, наростили темпи й масштаби пропагандистської роботи.

На п'ятому місяці окупації росіяни та їхні проксі налагодили випуск обласної газети та декількох районок.

Окрім цього, вони остаточно заблокували всі сервіси Google, зокрема YouTube. Очевидно, що конкурувати з українцями росіянам було важко. Тож майже вся інформаційна робота пропагандистів сконцентрована в телеграм-каналах.

Які канали ведуть росіяни?

Умовно всі російські та проросійські телеграм-канали на Херсонщині можна поділити на три групи:

  • "офіційні" – канали псевдоорганів влади (окупаційних адміністрацій та їхніх органів);
  • "новинні" – проросійські місцеві та псевдомісцеві канали, які імітують роботу медіа;
  • "власні" – канали місцевих колаборантів та відомих осіб, через які просуваються потрібні росіянам меседжі.

Усього ми налічили понад сотню таких каналів, наймасовішими з яких є так звані "новинні". Серед них є потужні, на кшталт підробки під колишню комунальну газету "Херсонский вестник" або "Херсон.ру", які ведуть, судячи з усього, декілька людей, причому немісцевих, що видно з використання немісцевих термінів та власних назв. Є і зовсім маргінальні типу каналу "ХНР", який веде, найімовірніше, якийсь місцевий поціновувач руського миру.

Цікаво, що найбільший за числом підписників канал "Херсон.ру" створено 20 лютого, за чотири дні до повномасштабного вторгнення. Його активно цитують усі інші канали, як "новинні", так і "офіційні" та "власні".

Але, переглянувши його статистику в спеціальному сервісі, можна зробити висновок, що підписники там накручені.

До 21 квітня це був рядовий телеграм-канал, у якому передруковували меседжі російської пропаганди та постили відео від російських блогерів. Підписників там було близько 6 тисяч. Але вже 31 квітня їхня кількість перевалила за 50 тисяч.

телеграм канал херсон

Скриншот з російського сервісу аналітики tgstat.ru 

Причому ніяких особливих подій на Херсонщині не було. За винятком повністю вимкненого інтернету і мобільного зв'язку. Саме в дні, коли росіяни остаточно відімкнули окуповану область від зв'язку, кількість прихильників їхнього пропагандистського каналу збільшилась удев'ятеро.

Хто це був, ми не знаємо, але явно не херсонці.

Пізніше більш ніж 20 тисяч цих підписників від каналу відписалися, але й ті, що залишилися, теж не викликають довіри.

Ба більше, якість цих підписників теж викликає запитання. Кожен допис у каналі, на який, нагадаємо, підписані 28 тисяч користувачів, привертає увагу близько 9 тисяч читачів.

До прикладу, у телеграм-каналі МОСТу, у якого 2,8 тис. підписників і на якому точно не накручували їхньої кількості, кожен пост читає майже 2 тисячі користувачів. Тобто у МОСТу показник прочитання поста 70%, а в "Херсон.ру" трохи більш ніж 30%. Це явно вказує на те, що велику частину читачів адміністратори "накрутили" й живих читачів там не більш ніж 30%.

До речі, у сервісі tgstat.ru адміністратори цей показник у статистиці каналу приховали.

Якість аудиторії інших каналів приблизно така сама.

В офіційних каналів немає таких охоплень, хоча вони активно кроспостяться в інших каналах мережі. Канал так званої "Херсонської ВЦА" читає приблизно 20 тис. читачів. Інші "адміністрації" показують результат від 2 до 3 тисяч.

Останнім часом власні канали завели майже всі "гауляйтери" Херсонщини. Місцеві колаборанти Кирило Стремоусов, Володимир Сальдо, Катерина Губарєва та Олексій Ковальов справно ведуть власні акаунти. Щоправда, результати у всіх, окрім Стремоусова, дуже скромні. Так званий голова "ВЦА" Сальдо досі не набрав і 2 тисяч підписників, тоді як його підлеглий Стремоусов уже набрав 9 тисяч поціновувачів, і його активно перепощують російські телеграм-канали.

Аудсайдером залишається нардеп-колаборант Олексій Ковальов, якого призначили заступником голови "уряду Херсонщини". Його пласкі жарти готові читати 119 людей.

ковалев даун

Джерело: t.me / wordkovalev

Більшість із яких, найімовірніше, змушені це робити, як і автор, з дослідницькою метою.

Про що пишуть окупанти?

Якщо сказати коротко, вони створюють шалену какофонію, в якій читачу взагалі неможливо розібратися, де правда, де вигадка, а де просто інформаційний шлак, як на скриншоті нижче.

кп

Джерело: Каховский городской быт

Такого "контенту" в "новинних" каналах стає дедалі більше.

Але основним типом контенту все ж таки є фейки та маніпуляції. Описувати приклади можна годинами. Один із найсвіжіших прикладів маніпуляцій з даними, на якому легко можна простежити, як це працює, – кількість жертв вибуху в Новій Каховці.

Представники окупаційної адміністрації Нової Каховки, Херсонської області й російські медійні ресурси не змогли домовитися навіть про кількість потерпілих серед мирного населення.

Телеграм-канал "Херсон.ру" на наступний день після вибуху повідомив про двох загиблих та 90 потерпілих.

У сюжеті колаборантського каналу ВТВ+ "заступниця голови Херсонської ВЦА" Катерина Губарєва повідомила про сімох загиблих та 70 потерпілих.

Та вже в наступному сюжеті ВТВ+, від 13 липня, в. о. медичного директора Центральної міської лікарні Нової Каховки Юрій Андрієвський в розмові з Губарєвою називає такі цифри: 10 людей на стаціонарному лікуванні, 21 особі надали амбулаторну допомогу і відпустили додому, один потерпілий відправлений до обласної лікарні в Херсон.

За словами Андрієвського, 90% усіх потерпілих – це мешканці будинку на вулиці Французькій, 1-А.

Інші канали теж наводили різні цифри, утворюючи "білий шум", за яким так і не вдалося з'ясувати, чи були загиблі та скільки було поранених.

Нерідко російські пропагандисти створюють фейки за допомогою маніпуляцій з фотошопом.

Пропагандистський ресурс "Херсон.ру" оприлюднив новину про те, що в магазинах у Львові ціни на продукти вказано у двох валютах – гривнях та польських злотих.

Інші пабліки миттєво підхопили її та почали розносити, що нібито західну частину України захоплює Польща.

Зрозуміло, що це фейк, який дуже легко перевірити. Досить просто сходити в АТБ.

Журналісти завітали до львівських АТБ і поспішили заспокоїти читачів: ціни там зазначено лише в гривнях. Залишається констатувати, що єдині окупанти на українській землі – це росіяни.

Окремо стоїть робота російських пропагандистів, які постійно перебувають у Херсоні. Місцеві пабліки майже миттєво роблять перепости текстів та відеосюжетів каналів ТАСС, "Ізвєстія", "Росія 24" та інших.

Деякі з них, такі як ТАСС, працюють не просто ретранслятором думок, а їхнім підсилювачем.

Кожна заява того ж Стремоусова, яку публікує російський ТАСС, відразу розлітається всіма каналами, але вже не просто як заява місцевого колаборанта, а як повідомлення відомої "інформагенції".

Інколи ТАСС накриває своїми повідомленнями просто "по площадях".

пропаганда

Джерело: t.me / tass_agency

Замість висновку

Незважаючи на масованість цих інформпотоків, їх вплив на аудиторію, а це беззаперечно мешканці тимчасово окупованої частини Херсонщини, не дуже великий.

По-перше, українці вже багато років знають про досягнення Росії у сфері дезінформації та виробили певний імунітет, а по-друге, безліч українських медіа намагаються робити й доставляти мешканцям Херсонщини чесні та об'єктивні новини, що мають бороти весь той масив брехні, який росіяни намагаються "влити у вуха" своїх жертв.

Сергій Нікітенкорегіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!