ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Оксана Романюк: Російські пропагандисти – це абсолютно точно фінансована Кремлем частина війни

01.11.2023, 15:43
Леся Луцюк
Фото – скриншот з відеотрансляції Укрінформу
Фото – скриншот з відеотрансляції Укрінформу

Інститут масової інформації працює над доведенням систематичності злочинів російських пропагандистів, заяви яких прямо впливають на скоєння злочинів у реальному житті. 

Про це розповіла директорка ІМІ Оксана Романюк 1 листопада на пресконференції “Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?” в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За її словами, ІМІ зібрав базу з доказами злочинів російських пропагандистів та активно співпрацює з українськими правоохоронними органами.

“Зараз перед нами стоїть два завдання. Перше: ми показуємо систематичність цього злочину. Це не окремі повідомлення окремих журналістів – це абсолютно точно цілеспрямована фінансована Кремлем частина війни, частина російської агресії проти України. Нам цікаво побачити момент, коли вона почалася. Я припускаю, що вона тривала весь час. Можливо, нам вдасться зафіксувати якийсь поворотний етап у медійному просторі. 

Другий момент – це безпосередня прив’язка до результатів цих закликів у реальному житті. Ми бачимо цей результат в опитуваннях росіян, які активно підтримують війну в Україні. Ми бачимо цей результат, наприклад, коли російських полонених питають, для чого вони прийшли в Україну: вони цитують ефіри Скабєєвої, Соловйова”, – розповіла Оксана Романюк. 

Російські пропагандисти мають відповісти за результат масованого, інтенсивного впливу агресивної пропаганди на свідомість людини та її трансформацію внаслідок цього, наголосила Оксана Романюк. 

Вона додала, що ІМІ сприятиме тому, щоб на рівні міжнародного права такі дії були визнані злочином, а також належним чином тлумачилися та описувалися.

Нагадаємо, раніше Оксана Романюк запропонувала на позначення російської пропаганди використовувати специфічні терміни – “агресивна пропаганда” чи “геноцидна риторика”. 

ІМІ збирає докази, які допоможуть притягнути до відповідальності російських пропагандистів за заклики до геноциду українців. Крім того, ІМІ працює над тим, щоб у міжнародному законодавстві з’явилася концепція “культурного геноциду”, якої до сьогодні не затверджено на міжнародному рівні.

Liked the article?
Help us be even more cool!