ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ закликає використовувати терміни "агресивна пропаганда" та "геноцидна риторика" на позначення роспропаганди

01.11.2023, 13:15
Леся Луцюк
Фото – скриншот з відеотрансляції Укрінформу
Фото – скриншот з відеотрансляції Укрінформу

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк пропонує замість слова “пропаганда” використовувати специфічні терміни – “агресивна пропаганда” чи “геноцидна риторика” – у розрізі повномасштабної війни Росії та скоєних нею злочинів на підґрунті ненависті проти України.

Про це вона сказала 1 листопада на пресконференції “Дезінформація та геноцидна риторика: як Росія воює з українцями у медіапросторі?” в Медіацентрі Україна-Укрінформ. 

“Пропоную не називати те, що робить Росія, пропагандою, а використовувати специфічні терміни для цього: агресивна пропаганда як елемент злочину агресії та підбурювання до війни і геноцидна риторика – це термін, який ми запропонували рік тому, вивчивши те, що робить Росія. 

Ми вважаємо, що це злочин, і хочемо, щоб люди, які причетні до цього злочину, були притягнуті до відповідальності не лише на національному рівні, але й на міжнародному. Саме тому термінологія дуже важлива”, – розповіла Оксана Романюк.

Також вона зазначила, що в українському контексті ІМІ розглядає агресивну пропаганду як елемент підбурювання до війни з погляду статті 437 Кримінального кодексу України – планування та підготовка агресивної війни, і статті 438 – злочин агресії. 

Нагадаємо, Інститут масової інформації збирає докази, які допоможуть притягнути до відповідальності російських пропагандистів за заклики до геноциду українців. Крім того, ІМІ працює над тим, щоб у міжнародному законодавстві з’явилася концепція “культурного геноциду”, якої до сьогодні не затверджено на міжнародному рівні.

Liked the article?
Help us be even more cool!