ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Офіс омбудсмена виявив п'ять газет, які друкуються виключно російською (оновлено)

07.02.2022, 17:10
Фото – Reuters / Toby Melville
Фото – Reuters / Toby Melville

П'ять газет не дотримуються мовного законодавства. Такими є результати дистанційного моніторингу, який провів Департамент моніторингу рівних прав і свобод, повідомляє Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час моніторингу перевіряли, як медіа дотримуються статті 25 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Нагадаємо, що із 16 січня 2022 року друковані ЗМІ мають публікувати обов’язковий примірник українською державною мовою.

Водночас, ідеться в повідомленні, низка ЗМІ друкують свої видання лише російською мовою.

Порушили мовне законодавство, зокрема, такі газети: “Публика”, “Итоги недели”, “Пусть говорят”, “7я” та “Я”.

За результатами моніторингу уповноваженому із захисту державної мови надіслали листа для реагування.

Оновлення. Натомість, ТОВ “Видавничий дім “Я”, чиї видання “Итоги недели” та “Я” внесли до вищевказаного переліку видань, заперечило інформацію про порушення мовного закону, яку поширив Офіс омбудсмана. 

У видавництві заявили, що дотримуються законодавства і мають докази цього.

“Ми маємо всі докази: довідки з типографії, друковані примірники, надіслані в державний архів, а також передплатні індекси на україномовні видання. Зокрема, передплатити видання можна в будь-якому відділенні “Укрпошти”, на сайті Yagazeta.com, на сайті онлайн-передплати “Укрпошти”, – йдеться в заяві.

Видавництво також стверджує, що Департамент моніторингу рівних прав і свобод не звертався до них по попередні роз’яснення й не відповів на прохання пояснити ситуацію.

Крім того, до ІМІ звернувся Вадим Кононов, один із власників ТОВ “Рекламне агентство “Публіка, яке видає газету “Публіка”. Він заперечив інформацію офісу омбудсмена та заявив, що газета “Публіка” з першого номера 2022 року виходить у двох версіях: українською мовою та російською.  

Зазначимо, що з офіційного телеграм-каналу офісу омбудсмена, з якого ІМІ взяло новину, зникла інформація про результати моніторингу видань на дотримання мовного закону. Також новина видалена на сайті Омбудсмена.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2022 року набула чинності стаття 25 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якої є обов'язковою наявність української версії друкованих ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження і наявність у кожній точці продажу не менш ніж 50% назв видань державною мовою.

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Liked the article?
Help us be even more cool!