ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Офіс генпрокурора розпочав екстрадиційну процедуру щодо підозрюваних у замаху на Айдоса Садикова

Офіс генерального прокурора розпочинає екстрадиційну процедуру щодо підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста Айдоса Садикова, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Зокрема, Офіс генпрокурора готує пакет документів для звернення до компетентних органів Казахстану про екстрадицію двох осіб, яких підозрюють в особливо тяжкому злочині.

Казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков. Фото – Громадське радіо

Як повідомляв ІМІ, 18 червня 2024 року в Шевченківському районі Києва невідомий вистрілив у казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова.

Слідчі Головного управління Національної поліції в Києві розпочали досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство Садикова.  

20 червня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що казахстанські держоргани готові приєднатися до розслідування замаху на вбивство в Києві казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова.

24 червня дружина Айдоса Садикова Наталія повідомила, що лікарі дають 0,01%, що з її чоловіком усе буде гаразд. За її словами, зараз Айдос у реанімації в глибокій комі.

Хто такий Айдос Садиков

За даними РБК-Україна, Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області в Казахстані, неподалік кордону з Росією. Закінчив історичний факультет Актюбінського педінституту.

На батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", звільнили 2012-го. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков вів активну громадську діяльність, влаштовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де, зокрема, критикує владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їхнього придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі".

Останнє відео на його каналі опубліковано 18 червня. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!