ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеські журналісти виступили проти законопроєкту про медіа

09.07.2020, 11:29
Фото – greelane.com
Фото – greelane.com

Одеські журналісти заявляють, що не підтримують законопроєкту №2693 “Про медіа” та вимагають зняти його з розгляду. Про це йдеться у зверненні одеських журналістів до Президента України Володимира Зеленського, надісланому ІМІ.

Цим зверненням медіаспільнота Одещини підтримує позицію Національної спілки журналістів України.

“Ми не підтримуємо законопроєкт №2693 “Про медіа”, запропонований народними депутатами, оскільки він порушує право на свободу слова, гарантоване Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основних свобод. Ми згодні з негативною оцінкою законопроєкту, яку надали Організація з безпеки і співробітництва в Європі та Головне науково-експертне управління Верховної Ради”, – йдеться в заяві.

Журналісти Одеси вважають цей проєкт закону “грубим порушенням Конституції України, таким, який фактично створює в Україні орган прямої цензури, лицемірно іменований Національною радою з питань телебачення і радіомовлення”.

“Ми вимагаємо не редагування цього закону, а саме повної відмови від нього і відкликання його проєкту з Верховної Ради. Ми також вимагаємо, щоб представники журналістської спільноти, зокрема і з регіонів, в обов'язковому порядку отримали право погодження текстів законопроєктів у сфері ЗМІ”, – йдеться в заяві.

Звернення підписали 41 журналіст.

Нагадаємо, 30 червня НСЖУ та десятки медійників і блогерів виступили проти законопроєкту “Про медіа”. 

Автором однієї заяви є голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Автором другої заяви, за даними “Детектора медіа”, стала очільниця Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська, а заяву підписали понад 70 керівників інтернет-видань, телеведучих, блогерів і представників регіональних ЗМІ. Серед них – Олеся Бацман, Наташа Влащенко, Дмитро Гордон, Соня Кошкіна, Павло Єлізаров, Денис Іванеско, Орест Сохар, Олександр Швець, Віктор Шлінчак, Роман Шрайк на інші. Повний текст заяв опубліковано на сайті НСЖУ.

Автори обох заяв критикують законопроєкт № 2693, зареєстрований групою народних депутатів у грудні 2019 року, вимагають від Верховної Ради відхилити його і пропонують опрацювати досвід країн ЄС із впровадження Директиви № 2018/1808 про аудіовізуальні медіапослуги, оцінити її вплив на різні сфери в Україні та проаналізувати загальний вплив.

Як повідомляв ІМІ, 8 липня Медіарух "Медіа за усвідомлений вибір" та його організації-учасниці висловили свою підтримку законопроєкту "Про медіа", підготовленого до повторного першого читання (№2693-д від 02.07.2020), і водночас закликали виправити низку положень, що спричинили негативну реакцію з боку медіаспільноти.

Liked the article?
Help us be even more cool!