ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Обвинувачений у держзраді журналіст Муравицький повідомив, що перебуває за кордоном

15.05.2023, 14:50
Фото – zhitomir.info
Фото – zhitomir.info

Обвинувачений у державній зраді журналіст Василь Муравицький у клопотанні до Корольовського районного суду Житомира поінформував, що перебуває на території Європейського Союзу.

Про це стало відомо під час засідання суду, повідомляє Укрінформ.

“Повідомляю суд, що внаслідок загрози життю через агресію Російської Федерації зараз перебуваю на території ЄС. Поруч із моїм місцем прописки та проживання розташований військовий об’єкт, по якому вже завдано ракетно-бомбових ударів… Унаслідок загрози життю не можу з’явитися на чергове судове засідання. Прошу визнати це як неявку з поважних причин”, – йдеться в клопотанні.

Натомість прокурор Вадим Левченко заявив клопотання щодо запиту до Державної прикордонної служби щодо надання інформації про перетин кордону Муравицьким, яке суд задовольнив.

Водночас колегія суддів не визнала причину неявки обвинуваченого на засідання поважною.

Адвокат Марина Шолодько зазначила, що не має зв’язку з підзахисним. За її словами, після з’ясування місця перебування Муравицького суд має скерувати йому пропозицію продовжувати розгляд справи в режимі відеоконференції.

Натомість суддя Людмила Шимон зауважила, що райсуд близько 10 разів пропонував проводити засідання в режимі відеоконференції, але на жодне реакції Муравицького не було.

Наступне засідання в справі заплановано на 7 червня.

Як повідомляв ІМІ, раніше інформацію про перебування Василя Муравицького за кодоном підтвердила адвокатка Муравицького Марина Шолодько, але відмовилася сказати, де саме він перебуває. За інформацією джерел Укрінформу в правоохоронних органах, Муравицький виїхав з України влітку 2021 року. 

Василя Муравицького заарештували в серпні 2017 року. Журналіст із 2014 року активно публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ. Блогер обвинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”), ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності”) та ч. 1 ст. 258-3 (“Участь у діяльності терористичної організації”) Кримінального кодексу України. 

На судовому засіданні 27 червня 2018 року Корольовський районний суд замінив Муравицькому запобіжний захід на домашній арешт. До того він був під вартою. 

29 листопада 2019 року Корольовський районний суд Житомира дозволив підозрюваному нічний домашній арешт замість цілодобового.

Корольовський районний суд міста Житомира досі розглядає справу журналіста. Підсудний на засідання не з’являється майже два роки, а виходить лише на відеозв’язок, адже перебуває за кордоном.

Василь Муравицький свою провину не визнає.

Раніше ІМІ повідомляв, що ще один обвинувачений у державній зраді журналіст і блогер Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця.

Liked the article?
Help us be even more cool!