ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Обвинувачений у державній зраді журналіст Василь Муравицький перебуває за кордоном (оновлено)

24.03.2023, 11:30
Фото – Житомир.інфо
Фото – Житомир.інфо

Обвинувачений у державній зраді журналіст із Житомира Василь Муравицький нині за кордоном. Цю інформацію Укрінформу підтвердила адвокатка Муравицького Марина Шолодько, але відмовилася сказати, де саме він перебуває. 

Шолодько додала, що її підзахисний не перебуває в розшуку і має право слухати справу щодо нього, виходячи на відеозв’язок. За її словами, у період війни Муравицький боїться приїжджати до України.

Водночас, пише інформагентство, у місцевих ЗМІ періодично з’являється інформація про те, що Василь Муравицький отримав політичний притулок у Фінляндії, однак офіційного підтвердження цього факту немає. Перевірити інформацію намагалася представниця ІМІ в Житомирській області Оксана Трокоз.

“Ми намагалися перевірити інформацію про ймовірний виїзд Василя Муравицького за кордон, надсилали запити в Корольовський районний суд, до Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, в МЗС, зверталися по коментар до СБУ. Але ніхто з них не підтвердив і не спростував цю інформацію, посилаючись на захист персональних даних”, – розповіла Трокоз.

За її словами, вдалося з’ясувати, що блогер востаннє особисто приходив на судове засідання 31 травня 2021 року. У відповідь на її запит Корольовський райсуд повідомив: “З повідомлень самого обвинуваченого, які надходили на офіційну електронну пошту суду, ним було повідомлено колегію суддів та інших учасників судового процесу місце перебування обвинуваченого Муравицького В. О.”.

Судове засідання в справі Муравицького, яке мало відбутися 8 березня 2023 року, перенесли через те, що змінився суддя, який головує в справі (її розглядає колегія у складі трьох суддів. – Ред.). Як згодом уточнили в пресслужбі Корольовського районного суду, наступне засідання заплановано на 15 травня.

За інформацією джерела Укрінформу в правоохоронних органах, Муравицький виїхав з України влітку 2021 року. 

На сайті адвоката Андрія Гожого, який раніше захищав Муравицького, є повідомлення від 17 грудня 2021 року, що журналіст попросив політичного притулку у Фінляндії. Зокрема, Гожий апелює до того, що “на Муравицького неодноразово нападали радикальні угрупування (після одного із судових засідань Муравицького облили зеленкою, а також у залі суду виникла бійка між представниками організації “С14” та Гожим. – Ред.), які тісно співпрацюють з правоохоронними органами та владою… Винних у нападах не лише не притягують до кримінальної відповідальності, а й навіть не розшукують служби правопорядку. Подальше перебування Муравицького в Україні становить небезпеку його життю та здоров’ю”. 

Адвокат повідомив про звернення до влади Фінляндії з цього приводу та подякував міжнародній правозахисниці Оксані Челишевій та організаціям Finnish Peace Committee (Фінляндія), Solidaritätsnetz International (Швейцарія), Amnesty International (Великобританія).

Фото Укрінформ

Водночас у травні 2022 року на сайті центру правової допомоги “Соотечественники” з’явилась інформація про те, що Муравицький отримав політичний притулок у Фінляндії, де його називають опозиційним журналістом.

Фото Укрінформ

Як повідомляв ІМІ, Василя Муравицького заарештували в серпні 2017 року. Журналіст із 2014 року активно публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ. Блогер обвинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”), ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності”) та ч. 1 ст. 258-3 (“Участь у діяльності терористичної організації”) Кримінального кодексу України. 

На судовому засіданні 27 червня 2018 року Корольовський районний суд замінив Муравицькому запобіжний захід на домашній арешт. До того він був під вартою. 

29 листопада 2019 року Корольовський районний суд Житомира дозволив підозрюваному нічний домашній арешт замість цілодобового.

Муравицький вже двічі міняв своїх адвокатів. Вперше він змінив адвоката у 2020 році: замість Світлани Новицької його інтереси почав представляти Андрій Гожий. А у 2022 році розірвав договір з Андрієм Гожим. Тепер його інтереси представляє адвокатка Марина Шолудько.

Корольовський районний суд міста Житомира досі розглядає справу журналіста. Підсудний на засідання не з’являється майже два роки, а виходить лише на відеозв’язок, адже перебуває за кордоном.

Василь Муравицький свою провину не визнає.

Раніше ІМІ повідомляв, що ще один обвинувачений у державній зраді журналіст і блогер Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця.

Liked the article?
Help us be even more cool!