ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НВ і Liga.net назвали серед людей 2022 року Олександру Матвійчук

03.01.2023, 16:58
Фото – Facebook-сторінка Олександри Матвійчук
Фото – Facebook-сторінка Олександри Матвійчук

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук увійшла до переліку видатних осіб 2022 року за версіями видань НВ та Liga.net, пише "Детектор медіа".

До списку НВ Олександра Матвійчук потрапила "за невпинну боротьбу за права людини та здобуття першого українського Нобеля".

"Центр громадянських свобод (ЦГС), очолюваний 39-річною Олександрою Матвійчук, цього року став першим представником України, який офіційно отримав Нобелівську премію миру. Ця організація захищає права людини за допомогою масштабних ініціатив, до яких долучаються тисячі людей. Серед найвідоміших проєктів Матвійчук – ініціатива "Євромайдан SOS", що надавала правову допомогу протестувальникам, та глобальна акція Save Oleg Sentsov, завдяки якій з російського ув’язнення звільнили українського режисера Олега Сенцова та ще 34 політичних в’язнів. Тепер команда ЦГС намагається повернути додому сотні українців, які були викрадені, взяті в полон та незаконно засуджені РФ під час війни", – зазначили в НВ.

Видання Liga.net внесло Олександру Матвійчук до свого рейтингу в номінації "Юрист року".

"Мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю". Цю фразу директорка ЦГС Олександра Матвійчук сказала на врученні першої для України Нобелівської премії миру. Із 24 лютого центр фіксує та доносить до міжнародної спільноти свідчення постраждалих, а також документує воєнні злочини РФ разом з колегами з ініціативи "Трибунал для Путіна". Матвійчук потрапила до рейтингу Financial Times – 25 найвпливовіших жінок світу. Юристка виступає за покарання для російського і білоруського керівництва, закликає до перебудови міжнародної системи миру та не соромиться нагадувати Європарламенту про необхідність постачання танків для ЗСУ. Вона каже прямо: демократії повинні не йти на поступки диктаторам", – ідеться в тексті Liga.net.

Як повідомляв ІМІ, Нобелівську премію миру 2022 року цього року присуджено українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод", білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації "Меморіал".

У Нобелівському комітеті пояснили, що лауреати представляють громадянське суспільство у своїх країнах.

"Вони багато років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали значних зусиль, щоб задокументувати воєнні злочини, порушення прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють важливість громадянського суспільства для миру та демократії", – заявили у комітеті.

Премію вручили в столиці Норвегії Осло 10 грудня, у Міжнародний день прав людини. В інтерв'ю виданню НВ Олександра Матвійчук повідомила, що Центр громадянських свобод планує переказати кошти премії на відновлення, підтримку людей, які цього потребують, і боротьбу за справедливість.

Liked the article?
Help us be even more cool!