ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нобелівську премію з економіки отримала викладачка, яка вивчала становище жінок на ринку праці

Фото – Harvard University / CNN
Фото – Harvard University / CNN

Нобелівську премію з економіки 2023 року присудили економістці з Гарвардського університету Клаудії Ґолдін за внесок у вивчення становища жінок на ринку праці. 

Про це повідомив Нобелівський комітет, пише ZMINA

Американська економістка, історикиня і фахівчиня з гендерних питань Клаудія Ґолдін народилась у 1946 році. У 1967-му – здобула ступінь бакалавра економіки в Корнелльському університеті, 1969 року стала магістром з економіки в Чиказькому університеті, а в 1972 році здобула докторський ступінь з економіки.

У 1990 році Ґолдін приєдналася до викладацького складу економічного факультету в Гарвардському університеті. У 2013–2014 роках була головою Американської економічної асоціації.

Науковиця вивчала архіви США і збирала дані за понад 200 років, щоб визначити, як і чому відмінності в доходах представників різних статей змінювалися з плином часу. Зокрема, економістка зʼясувала, що у XX столітті рівень освіти в жінок значно зріс і зараз у розвинених країнах він значно вищий, ніж у чоловіків.

Згідно з її дослідженням, участь заміжніх жінок зменшилася з переходом від аграрного до індустріального суспільства на початку XIX століття, але потім почала збільшуватися зі зростанням сфери послуг на початку ХХ століття. Ґолдін пояснила цю закономірність як результат структурних змін і еволюції соціальних норм щодо жіночих обов’язків стосовно дому та сім’ї.

Також Клаудія Ґолдін дійшла висновку, що доступ до протизаплідних таблеток відіграв важливу роль у прискоренні цих революційних змін, пропонуючи нові можливості для планування кар’єри.

Премія з економіки – єдина премія, яка не входить до пʼяти оригінальних премій, заснованих за заповітом Альфреда Нобеля, що помер 1896 року. Натомість вона була заснована завдяки пожертвуванню Шведського центрального банку в 1968 році. Уперше нагороду, яка офіційно називається Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вручили 1969 року.

Однак, як і в разі з іншими нагородами, окрім Нобелівської премії миру, переможця визначає Шведська королівська академія наук, і пошук кандидатів відбувається за тією ж процедурою.

Як і всі інші премії, вона супроводжується золотою медаллю, дипломом та призовою сумою в розмірі 11 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона доларів), а лауреати та лауреатки отримують свої нагороди від короля Карла XVI Ґустава на пишній церемонії нагородження в Стокгольмі.

Як повідомляв ІМІ, 10 грудня 2022 року Нобелівську премію миру присуджено українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”, білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал”.

Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою Нобелівської премії миру від України за часи незалежності.

Liked the article?
Help us be even more cool!