ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада та "Детектор медіа" вимагають належно розслідувати напад на журналістів "Схем"

06.10.2021, 11:48
Фото - humanrights.org.ua
Фото - humanrights.org.ua

Незалежна медійна рада (НМР) та “Детектор медіа” висловлюють обурення та вимагають належного розслідування нападу на журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, що стався 4 жовтня 2021 року в приміщенні державного банку “Укрексімбанк”. Про це йдеться у заяві Незалежної медійної ради та “Детектора медіа”.

За повідомленням журналістів “Схем” та викладеною ними аудіофіксацією подій, що сталися в приміщенні кабінету голови правління державного “Укрексімбанку” Євгена Мецгера, в процесі інтерв’ювання керівництва банку до Кирила Овсяного й оператора Олександра Мазура працівники банку застосували силу з метою вилучення і знищення відзнятого матеріалу. Ці дії супроводжувалися незаконним утриманням знімальної групи та незаконним обшуком для вилучення інших можливих засобів запису. 

Такі дії, йдеться у заяві, містять ознаки скоєння злочину за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, пошкодження майна журналіста.

“Незалежна медійна рада наголошує, що наявна в публічному просторі інформація, а також відновлене з носіїв пам’яті відео про цей інцидент свідчить про значну небезпеку для демократичного суспільства як безпосередньо вчинених дій з огляду на особливий цинізм, з яким здійснювалося таке грубе перешкоджання журналістській діяльності, так і можливих наслідків для свободи медіа в разі, якщо винні не будуть притягнуті до відповідальності”, - йдеться у заяві.  

Автори заяви також здивовані позицією банку щодо  намагання звинуватити журналістів у розголошенні банківської таємниці. 

“Така позиція може свідчити не лише про відсутність елементарних навичок комунікації з медіа, особливо в контексті відповідальності за інформацію, що поширюють офіційні особи банку, але і про можливі правопорушення з боку самого банку, який зобов’язаний зберігати банківську таємницю своїх клієнтів. Така ситуація може вимагати належного втручання регулятора - Національного банку України”, - йдеться у заяві 

Незалежна медійна рада вимагає від правоохоронних органів України, Національної поліції й Офісу Генерального прокурора України вжити всіх необхідних заходів для припинення порушення прав журналістів, встановлення винних у діях, що призвели до порушення законодавства України й перешкоджання журналістській діяльності, проведення своєчасного й результативного розслідування з подальшим переданням матеріалів до судових органів — з метою притягнення винних до відповідальності. Також НМР звертається до Національного банку України та Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо комплексної перевірки дотримання законодавства про захист банківської таємниці в державному банку «Укрексімбанк», а також дотримання вимог законодавства щодо захисту персональних даних як клієнтів банку, так і його відвідувачів.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми” (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Liked the article?
Help us be even more cool!