ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада підготувала рекомендації щодо запрошення і титрування експертів у ЗМІ

01.03.2018, 16:05
Фото - detector.media

Незалежна медійна рада (НМР) з метою поліпшити інформаційно-аналітичний контент в українських медіа підготувала рекомендації щодо принципів запрошення й титрування експертів у ЗМІ. Такі рекомендації підготовлені за результатами публічного обговорення, що відбулося 7 лютого, повідомляє “Детектор медіа”.

НМР вирішила звернути на це увагу, оскільки в Україні низка медіа нехтує необхідністю якісно добирати експертів для інформаційно-аналітичних матеріалів.

Поширеною є ситуація, зазначає НМР, коли один експерт може протягом тривалого часу коментувати події з не пов'язаних між собою тем або тем із різних сфер - від виборів Президента США до вивезення сміття зі Львова.

Цінність коментарів від таких осіб, які виступають уже не в ролі експертів у певній галузі, а фактично шоуменами та/або ретрансляторами інтересів певних політико-бізнесових інтересів, викликає сумніви, зазначає НМР. Також часто трапляється, що особу, яка справді може бути фахівцем у відповідній галузі, титрують якось на кшталт “політичний експерт”, “політолог”, “медіа-експерт”, “громадський активіст” або ж не титрують узагалі.

Зокрема, Незалежна медійна рада з метою поліпшити інформаційно-аналітичний контент в українських медіа рекомендує:

Українським медіа

  • здійснювати належну перевірку кваліфікації експертів у визначеній сфері перед запрошенням до висловлення думки;
  • відмовитися від практики залучення заангажованих осіб, які мають конфлікт інтересів, до коментування будь-якої тематики під виглядом незалежних експертів;
  • не запрошувати чинних політиків у ролі експертів, а всі коментарі політиків супроводжувати відповідним титруванням їхньої належності до певної політичної сили;
  • виявляти належну відповідальність щодо запрошення до коментування загальних тем політиків, помічених у використанні мови ворожнечі, маніпулюванні фактами, заангажованості тощо. Тим більше під час збройної агресії Російської Федерації;
  • належно ідентифікувати експертів та залучених до коментування чи участі у передачі осіб, із вказівкою на їхню посаду й місце роботи.

Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення

  • застосовувати такий підхід щодо титрування експертів та залучених до передачі гостей;
  • не розглядати, у випадку виникнення спорів, таке титрування як рекламу.

Експертам та особам, яких залучають до коментування суспільно важливих подій

  • чітко ідентифікувати власну кваліфікацію та компетентність у відповідних сферах знань;
  • свідомо відмовлятися надавати медіа коментарі у сферах, де такі особи не є достатньо кваліфікованими.

Представникам громадянського суспільства та донорам

  • заохочувати створення й популяризувати використання баз незалежних експертів серед медіа;
  • при створенні експертних баз ретельно перевіряти кваліфікацію експертів, що включаються до відповідного каталогу.

Із повним текстом документа можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, “Інтерньюз-Україна”, “Детектор медіа” та фундація “Суспільність”.

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова, секретарями – медіа-юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Liked the article?
Help us be even more cool!