ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Недооцінювати вклад українських журналістів у висвітлення цієї війни є злочином – експертка ІМІ

16.03.2022, 16:31

Медіаекспертка, тренерка з безпеки Інституту масової інформації Ірина Земляна вважає, що недооцінювати вклад українських журналістів у висвітлення війни росії проти України є злочином.

Про це вона сказала в ефірі Громадського радіо під час розмови про небезпечність роботи журналіста та недооцінювання українських працівників медіа.

За словами Земляної, без допомоги українських журналістів іноземні не можуть зробити абсолютно нічого.

“Зараз українські журналісти, які працюють фіксерами для іноземних медіа, роблять основну роботу. Без них іноземні журналісти в Україні не можуть зробити абсолютно нічого. Вони не знають ситуації, мови, не можуть швидко вирішувати завдання, бо в умовах війни це досить складно.

Особливо важливо зараз усім журналістам в Україні об’єднатися та звернутися до Fox News, щоб вони визнали Олександру Кувшинову, яка загинула під час виконання своїх обов’язків, частиною команди Fox News. Адже вона була з ними в одному авто, на одному завданні”, – зазначила медіаекспертка.

Вона звернула увагу, що вся знімальна група Fox News перебувала під однаковою небезпекою, але канал не визнає, по суті, що Олександра Кувшинова на них працювала.

“Вони всі перебували під однаковою небезпекою. Але чомусь Fox News говорить про те, що вона не є їхньою командою, а просто їх консультувала. Навіть попри те, що вона мала прескарту від Fox News, яку вона не могла зробити самостійно, звісно. Для нас критично важливо зараз вимагати визнання Олександри частиною команди та виплати повної компенсації її родині. Тоді це буде справедливо!” – сказала Земляна.

Крім того, медіаекспертка звернула увагу на соціальну незахищеність українських фіксерів, що допомагають іноземним медіа.

“Іноземні знімальні групи, які знаходяться тут, мають величезні страховки, гарантії та зарплати. Що мають наші? Українські журналісти всього цього дуже сильно недоотримують. Крім того, іноземні фіксери після виконання роботи виїжджають із країни. Після перебування в стані підвищеної небезпеки два-три місяці вони змушені виїхати на ротацію через психологічний стан. Українці лишаються в країні, продовжують працювати та нести відповідальність за матеріали іноземних журналістів. На жаль, редакції цього не цінують”, – сказала вона.

Ірина Земляна закликала українських журналістів дбати про себе: “Треба відстоювати свої права. Я знаю, що це важко. Але треба вимагати по-максимуму”.

Українські журналісти-фіксери на цій війні:

  • продюсери;
  • експерти з безпеки;
  • журналісти;
  • звичайні люди, які допомагають і розв’язують питання.

Як повідомляв ІМІ, 14 березня під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області загинули П'єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії, та українська фіксерка, журналістка Олександра Кувшинова.

14 березня, стало відомо, що кореспондент Fox News Бенджамін Голл був поранений у ноги під час підготовки репортажу під Києвом.

13 березня в Ірпені Київської області російські військові вбили колишнього журналіста американського видання The New York Times Брента Рено. Його колега фотокореспондент Хуан Арредондо поранений та перебуває в Києві в лікарні “Охматдит”.

Liked the article?
Help us be even more cool!