ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше суспільно-політичної "джинси" у березні показали Перший канал, ICTV та ТРК "Україна"

24.04.2012, 02:34
Перший національний канал є лідером серед телеканалів, який у березні показав найбільшу кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (цензури) - 43 матеріали. Про це свідчить моніторинг телевізійних новин, що здійснюється громадською організацією «Телекритика».

Теленовини проаналізовано з 12–17 березня.

Друге місце займає ICTV - 39 матеріалів з ознаками замовності (цензури), третє місце - ТРК “Україна” (37), четверте - Інтер (33), п’яте - “1+1”(29), шосте - 5-й канал (26), сьоме та восьме місця СТБУ та Новий канал по 12 матеріалів кожний.
 
У березні на телеканалах зросла загальна кількість матеріалів із ознаками замовності (цензури), порівняно з лютим. Таку тенденцію можна пояснити зростанням кількості «відповідальних» для влади тем, йдеться в моніторингу.
 
Крім того, у моніторингу представлений огляд ключових суспільно-політичних тем, поданих каналами з ознаками замовності (цензури).

Наприклад, 12 березня на всіх каналах, крім 5-го, розміщено матеріали з прес-конференції першої заступниці глави Адміністрації Президента Ірини Акімової про те, що в бюджеті є гроші на забезпечення «соціальних ініціатив» Януковича, заявлених 7 березня. Більшість каналів подають це коротким «паркетним» повідомленням із єдиним синхроном Акімової, тобто без жодного балансу думок, і без належних бекґраундів, тобто критично неповно.

Всі канали 15 березня висвітлювали з порушеннями стандартів балансу думок, повноти інформації та відокремлення фактів від думок тему невдалих виборів омбудсмена у Верховній Раді. Жоден із каналів не наводить вичерпних бекґраундів по особах обох кандидатів – Євгена Захарова і Валерії Лутковської.

Також, наголошується в моніторингу, 17 березня канали з ознаками замовності (насамперед – порушення стандарту відокремлення фактів від думок) висвітлювали з’їзд Партії регіонів і злиття з нею партії «Сильна Україна». У журналістських текстах – відверті позитивні оцінки й висновки, недостовірні посилання на авторство окремих суб’єктивних думок.

Зросла у березні й загальна кількість замовчаних каналами тем, відповідно до загального зростання кількості таких тем у інформаційній картині кожного дня. Зокрема, збільшилася кількість різноманітних акцій протесту (переважно в регіонах), кількість інформації про падіння добробуту людей або окремих його складових, конфліктів у гуманітарній сфері, інформації про силові дії проти опозиції та проти окремих людей. Проте телеканали про це стали повідомляти менше.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 12–17 березня.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!