ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада призначила перевірку КРТ через ознаки поширення мови ворожнечі і дискримінації

30.07.2020, 16:41
Фото - КРТ
Фото - КРТ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ “Телестудія “Астра-ТБ”, м. Київ) через ознаки поширення мови ворожнечі і дискримінації, а також не підтримала проект про продовження ліцензії каналу.

Таке рішення Нацрада ухвалила 30 липня на своєму засіданні, повідомляється на сайті регулятора.

До Нацради звернулись Уповноважена Верховної Ради України з прав людини і громадська організація “Альянс.Глобал”, які повідомили, що КРТ під час трансляції 12 червня передачі “Гаряча лінія” поширював мову ворожнечі, підбурював до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, використовував образливі і зневажливі вислови, оціночні судження і твердження, що принижують людську честь і гідність.

Нацрада під час моніторингу телерадіокомпанії зафіксувала, що 12 червня у прямому ефірі транслювалася передача “Гаряча лінія” на тему: “ЛГБТ-парад: пропаганда чи захист прав меншин?”. Її повтори відбулися двічі 13 червня.

“Ведучі передачі Євген Барков і Катерина Іванова не намагалися завадити учасникам передачі висловлювати мову ворожнечу стосовно ЛГБТ, не підтримали полеміку рівних точок зору, використовували лексику, застосування якої вважається нетолерантною щодо ЛГБТ”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Нацрада, під час позапланової перевірки буде з’ясовано дотримання КРТ абзаців шостого, тринадцятого частини другої статті 6 і пунктів а), в) частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, відповідно до яких не допускається використання телерадіоорганізації для пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження; поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи, а також зобов’язано телерадіоорганізації поширювати об’єктивну інформацію і дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії.

Крім того, Нацрада не підтримала проект про продовження ліцензії цьому мовникові та повернеться до розгляду питання пізніше.

Як повідомляв ІМІ, 2 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ “Телестудія “АСТРА-ТБ”, Київ) через показ фрагментів параду перемоги в Другій світовій війні в Москві.

18 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ “Телестудія “Астра-ТБ”, Київ) через пісню співака Льва Лещенка, якого занесено до Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці, та відсутність хвилини мовчання в дні пам’яті.

4 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ “Телестудія “Астра-ТБ”, Київ) через трансляцію 9 травня параду перемоги, який відбувався в Мінську.

23 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ “Телестудія “Астра-ТБ”, Київ), через трансляцію передач “Прайм аналітика” та “ТБУ”, в яких поширено висловлювання, що мають ознаки пропаганди війни, розпалювання ворожнечі та зазіхання на права і свободи людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!