ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада підтримала перенесення вимкнення аналогового ТБ на 2018 рік

29.06.2017, 12:26

29 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення погодила без зауважень проект постанови Кабміну “Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України”, який передбачає перенесення вимкнення аналогового телебачення з 30 червня 2017 року на 30 червня 2018 року, повідомляє “Детектор медіа”.

Згідно з чинним Планом використання радіочастотного ресурсу, аналогове ТБ має бути вимкнено 30 червня 2017 року. Проект передбачає продовження використання технології аналогового телевізійного мовлення в Україні до 30 червня 2018 року.

Після погодження проекту Нацрадою, він буде винесений на ухвалення на засіданні уряду, повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

“Строки вимкнення визначатиме Кабмін. Наша позиція наступна: вимикати аналогове телебачення потрібно, коли буде максимальне покриття цифровим сигналом і максимальна забезпеченість телевізійними тюнерами. Останнє залежить від фінансування з державного бюджету, тобто від Кабміну”, - сказав Артеменко.

Нагадаємо, 20 червня проект постанови без зауважень погодила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

6 квітня 2016 року Кабінет міністрів України визначив нову дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року, і вніс відповідні зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу. Попередній План передбачав кінцеву дату використання аналогового ТБ 1 січня 2016 року.

26 жовтня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно із цим планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозиції свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

На початку квітня директор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко розповів про останні домовленості медіагруп і регуляторних органів, за якими у 2017 року має розпочатися поетапне відключення аналогового ТБ по областях, а повне вимкнення аналогового сигналу має відбутися в лютому 2018 року.

Станом на червень 2017 року ніякого поетапного вимкнення аналогового сигналу в Україні так і не розпочалося.

Два роки тому, 17 червня 2015 року, завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення відповідно до міжнародних зобов’язань за угодою «Женева-2006». Однак цього так і не сталося, тож українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах.

Liked the article?
Help us be even more cool!