ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить "Перший незалежний" через нового власника Шуфрича

08.12.2021, 16:13
Фото – mediasat.info
Фото – mediasat.info

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила додаткову перевірку структури власності телеканалу “Перший незалежний” (ТОВ “Тайм медіа”). Таке рішення регулятор ухвалив 8 грудня на своєму засіданні, повідомляється на сайті Нацради.

Додаткову перевірку Нацрада призначила, оскільки під час позапланової перевірки структури власності каналу виявила нові факти, які потребують додаткового вивчення. Зокрема, на час проведення перевірки ліцензіат не повідомив регулятору про зміну кінцевого бенефіціарного власника, яким, зокрема, став народний депутат України Нестор Шуфрич. Також у компанії відбулися зміни в переліку пов’язаних осіб та в розподілі часток володіння компанією. 

Нацрада нагадала, що 16 вересня призначила каналу позапланову перевірку через подання ним неповної інформації про власників телеканалу. Документи про структуру власності, які ліцензіат надав регулятору, містять дані лише про 99% власності медіа.

У наданій регулятору інформації ліцензіата йшлося, що власником телеканалу зі 100-відсотковою часткою є ТОВ “Медіахолдинг новини”. Цією компанією по 1% володіє 99 фізичних осіб. Водночас 98 з них передали свої частки статутного капіталу в одноосібне управління Діані Панченко. Вона є одним зі співвласників ТОВ “Медіахолдинг новини” з часткою 1% і визначена його кінцевим бенефіціарним власником.

Під час перевірки Нацрада дізналася, що на загальних зборах учасників компанії “Медіахолдинг новини” Діана Панченко ухвалювала рішення одноосібно. Як бенефіціарний власник вона користувалася своїм правом  вирішального впливу на управління або господарську діяльність ліцензіата ТОВ “Тайм медіа”.

Однак, зазначає Нацрада, наданих ліцензіатом документів (копій протоколів загальних зборів учасників ТОВ “Медіахолдинг новини” і ТОВ “Тайм медіа”, копій звітів директора ТОВ “Тайм медіа”) не досить для того, щоб повноцінно проаналізувати вирішальний вплив рішень Панченко на господарську діяльність. Порівнюючи мету діяльності ТОВ “Тайм медіа”, що вказана в його статуті, з обсягом договорів, які мали бути укладені на підставі протоколів, також не можливо зробити висновок щодо її впливу загалом на цю сферу.

Крім того, під час перевірки Нацрада дізналася, що 24 вересня 2021 року в ТОВ “Медіахолдинг новини” відбулася зміна власника: 60% акцій належить кінцевому бенефіціарному власнику – народному депутату України Нестору Шуфричу.

Хоча, зауважує Нацрада, ліцензіат не повідомив регулятору про зміни в структурі власності й не надав відповідних документів, які б підтверджували їх.

Офіційна заява щодо переоформлення ліцензії у зв’язку зі зміною відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та відомостей про пов’язаних осіб надійшла до Національної ради лише 3 листопада 2021 року. Разом з нею ТОВ “Тайм медіа” також надало копію договору про те, що Нестор Шуфрич передав свою частку 60% в управління іншій компанії – ТОВ “Комерційна інновація”.

Як повідомляв ІМІ, 24 вересня стало відомо, що народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” та голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич придбав 60% акцій телеканалу “Перший незалежний” (ТОВ “Тайм медіа”), який організували працівники та менеджери санкційних телеканалів ZIK, NewsOne і 112 Україна.

28 жовтня Нестор Шуфрич став власником ТОВ “Телепростір” (телеканал UkrLive).

Liked the article?
Help us be even more cool!