ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оголосила попередження ZIK через ненормативну лексику під час брифінгу МВС у справі Шеремета

15.01.2021, 10:21
Фото – telekritika.ua
Фото – telekritika.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження львівському телеканалу Z ZIK (ТОВ “ТРК “Нові комунікації”) через поширення в ефірі ненормативної (обсценної) лексики під час трансляції брифінгу МВС щодо вбивства Павла Шеремета. 

Таке рішення Нацрада ухвалила 14 січня, повідомляється на сайті регулятора.

Так, Нацрада зафіксувала, що 12 грудня 2019 року в проміжку часу із 17:07 до 18:15 телеканал наживо транслював брифінг міністра внутрішніх справ України А. Авакова і першого заступника голови Національної поліції України Є. Коваля за участю президента В. Зеленського і генерального прокурора Р. Рябошапки щодо справи про вбивство Павла Шеремета. Є. Коваль, попередивши журналістів, що звучатиме ненормативна лексика, наживо вмикав аудіозаписи телефонних розмов фігурантів цього кримінального провадження. Ці записи прозвучали і в ефірі мовника.

Обсценна лексика містилась і під час прямого ефіру після закінчення брифінгу 12.12.2019 в передачі Ю. Литвиненко з повтором 13.12.2019.

Нацрада зазначає, що трансляція ненормативної лексики в час, доступний для перегляду дітьми, є порушенням абзацу восьмого частини другої статті 6 і частини другої статті 62 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. 

“Ці положення забороняють трансляцію програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку із 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом”, – йдеться в повідомленні. 

Таким чином, Нацрада визнала порушення ТОВ “ТРК “Нові комунікації” зазначених норм закону і оголосила компанії попередження.​ Ліцензіата зобов’язано впродовж місяця погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку львівському телеканалу ZIK (ТОВ “ТРК “Нові комунікації”) через зафіксовану в ефірі телеканалу брутальну лексику під час трансляції брифінгу МВС щодо вбивства Павла Шеремета.

Liked the article?
Help us be even more cool!