ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наливайченка просять пояснити виклики в УСБУ волинських журналістів

18.07.2014, 11:20

Народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів направив депутатське звернення до голови СБУ Валентина Наливайченка щодо спроб здійснювати тиск на журналістів волинських медіа-ресурсів. Депутат вимагає дати оцінку таким діям посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області. Про це повідомляє ВолиньPost з посиланням на прес-службу «Свободи».

У зверненні депутат з посиланням на волинські медіа зазначає, що на Волині розпочався тиск на журналістів, утиски свободи слова та преси. Журналістів почали викликати на допити до Управління СБУ у Волинській області тільки за те, що вони виконували свої професійні обов’язки з інформування населення про резонансні суспільно-політичні події.

Про такі факти зокрема повідомляє власкор ІА ZIK Мирослав Ватащук у новині від 16 липня 2014 року «СБУ на Волині масово викликає на допити журналістів», йдеться у зверненні депутата.

Нагадаємо, до управління СБУ у Волинській області стали викликати на допити журналістів, які висвітлювали візит активістів «Правого сектору» до приміщення УМВС області 27 червня. Зокрема, на допит були викликані журналісти місцевих видань «Волинські Новини»,  «ВолиньPost» та ZIK. Журналістів почали викликати у зв’язку з висвітленням 27 червня акції активістів «Правого сектору». Активісти вимагали відставки одіозних заступників начальника УМВС в області Михайла Руденка, Олександра Никитюка та Володимира Поліщука. Активісти прибули до будівлі міліції і лишили заступникам начальника УМВС автомобільні шини.

Як зазначено у депутатському зверненні, представники громадськості розцінюють такі дії слідчих УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області як наступ на свободу слова та невід’ємні права журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію.

«Вважаю, що такі дії співробітників УСБУ України у Волинській області не сприяють підвищенню іміджу цієї державної інституції, компрометують ідеали Революції гідності, однією з основних вимог якої були повага до людських прав і свобод та проведення люстрації. Вони є неприйнятними після перемоги Майдану, є проявами контрреволюції і провокують соціальне невдоволення серед кіл громадськості, інтелігенції та мас-медіа», - зазначає Вітів.

У зв’язку цим депутат просить керівництво СБУ:

- здійснити перевірку дотримання прав журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію, а також правомірності їхніх викликів слідчими на допити як свідків, а у разі виявлення порушень чинного законодавства України – вжити заходів щодо їх негайного усунення;

- дати оцінку діянням посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області у зв’язку з викладеними обставинами, розглянути питання щодо притягнення винних до відповідальності, відповідно до чинного законодавства;

- забезпечити неухильне дотримання прав журналістів, представників волинських мас-медіа, безперешкодне виконання ними своїх професійних обов’язків та недопущення дій, які можуть бути розцінені як наступ на свободу слова або ж неправомірне її обмеження.

Liked the article?
Help us be even more cool!