ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найвищий рівень сексизму стосовно жінок зафіксовано в п’яти онлайн-медіа – дослідження

05.03.2021, 15:36

Експерти Інституту масової інформації зафіксували найвищий рівень сексизму щодо жінок у п’яти онлайн-медіа. 

Такими є результати моніторингу українських онлайн-видань і телеканалів, який провели громадські організації "Інститут масової інформації" та "Детектор медіа" в лютому 2021 року *.

Загалом у моніторинговий період 5 із 20 досліджуваних онлайн-медіа опублікували сексистські та дискримінаційні матеріали стосовно жінок. 

Найвищий індекс сексизму зафіксовано в таких медіа: Politeka – 45% загальної кількості матеріалів, де згадано жінок. На другому місці ТСН  (19% усіх матеріалів про жінок містили сексизм), "РБК-Україна" – 15%, УНІАН – 14% та "Кореспондент" – 13% загальної кількості матеріалів, де були згадки про жінок.

Найбільше дискримінаційних меседжів отримують на свою адресу відомі жінки зі сфери шоу-бізнесу або політикині. Найчастіше в медіа писали про обличчя жінок, вдавалися до сексуалізації їхніх тіл та акцентували на грудях або ж сідницях.

Що ж до політикинь, то в українських медіа детально оглядали їхній одяг, аксесуари, зачіски та наявність манікюру. Однак у цих матеріалах не було жодного слова про роботу цих жінок. Водночас варто зазначити, що експерти не зафіксували жодного матеріалу, який би розбирав лук чоловіків-політиків.

Дослідження ІМІ показало, що ключовим стереотипом, який нав’язується в українських онлайн-медіа щодо жінок, є підвищена увага до зовнішності. "Зовнішність жінки – це її візитна картка", "Кожна дівчина знає, що краса залежить від зовнішнього вигляду" (УНІАН) – саме такі нав’язливі стереотипи щодо "жіночності та краси" стали основними в українських медіа. 

Другим за поширенням стереотипом стала сексуалізація жінок. Наприклад, у матеріалі Лейтенантка зняла відео для дорослих на атомному підводному човні ("Сегодня") йшлося, що пара займалася сексом та фільмувала процес. Однак у заголовок винесли, що саме жінка знімала відео. На сайті УНІАН траплялися секс-поради, які стосувалися лише жінок: "Впевненим у собі дівчатам, які не бояться експериментів, варто спробувати цю суперпозу".

*Дослідження контенту онлайн-медіа проводилося з 8 до 14 лютого 2021 року включно у 20 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ:  "Українська правда", "Кореспондент", "Страна.ua", ТСН.ua, "РБК-Україна", "Обозреватель", 24tv.ua, "Цензор.нет", nv.ua, "Гордон", "Політека", "Дзеркало тижня", "Ліга", УНІАН, "Укрінформ", "Сегодня", "Суспільне. Новини", "Інтерфакс-Україна", "Букви" і ZIK. Вибірка становила 2000 новин.



Liked the article?
Help us be even more cool!