ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті КП офіційно відмовило журналістці в інформації, щодо якої раніше проігнорувало запит

11.02.2022, 12:30

Комунальне підприємство Виноградівської міської ради “Центр інвестицій та розвитку” відмовило журналістці проєкту “ПравдаЄ” Олені Мудрі в наданні копій договорів і актів виконаних робіт щодо реалізації двох міжнародних проєктів. 

Про це представнику ІМІ в Закарпатській області повідомила Олена Мудра. 

У відповіді від 7 лютого директор підприємства Артур Шерегі посилається на конфіденційність інформації, оскільки кошти, за які реалізовувалися проєкти, є грантовими.

Як розповіла Олена Мудра, вона ще в червні 2020 року почала працювати над журналістським розслідуванням, щоб з'ясувати, чи не було зловживань з боку комунального підприємства під час розпорядження міжнародними грошима. Частина розслідування вийшла влітку 2020 року. 

Восени медійниця вирішила продовжити своє дослідження, а саме з'ясувати, чи не були міжнародні гроші перераховані фіктивним ФОПам за послуги, які вони насправді не надавали. Тож Олена Мудра в листопаді 2020 року надіслала на адресу КП відповідний інформаційний запит, на який відповіді тоді не було. З цього приводу журналістка звернулася до поліції за ознаками злочину за статтею 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання журналістській діяльності.

“З листопада 2020 по вересень 2021 року місцева поліція тричі закривала кримінальне провадження, посилаючись нібито на відсутність злочину. Перший раз закрите поліцією провадження було поновлене в січні 2021 року прокуратурою – за день до засідання суду, куди я звернулася, щоб оскаржити закриття справи, – розповідала Олена. – Друге закриття, у липні 2021 року, я оскаржила в суді, і суддя поновив досудове розслідування. Про те, що справу третій раз закрили у вересні 2021 року, у поліції мене взагалі не поінформували і я про це дізналася випадково лише в січні. До речі, станом на сьогодні я так і не отримала документів щодо закриття справи, щоб мати можливість оскаржити дії слідчих поліції в суді”. 

Зі слів журналістки, вона вирішила надіслати на адресу КП такий самий запит, як і в листопаді 2020 року. Цього разу комунальне підприємство не проігнорувало його, а офіційно відмовило в наданні публічної інформації. Наразі журналістка консультується з юристами щодо подальших кроків стосовно оскарження відмови в інформації в суді або звернення до поліції за ознаками злочину щодо умисного перешкоджання журналістській діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!