ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На захист кримських журналістів виступили Комітет захисту журналістів та ОБСЄ

20.04.2016, 10:30

Міжнародний Комітет захисту журналістів закликає російську владу припинити переслідування журналістів в окупованому Криму і дозволити їм виконувати свою роботу. Про це йдеться в оприлюдненій 19 квітня заяві базованої в Нью-Йорку організації, повідомляє Радіо Свобода.

“Ми закликаємо російські сили безпеки припинити переслідування журналістів в Криму за їхні репортажі і висловлювання думок. Росія має законодавчі положення, що прирівнюють критику до екстремізму і щодо використання свого законодавства, щоб залякати і змусити замовкнути пресу”, – заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі і Центральній Азії Ніна Огнянова.

Крім того, на тиск журналістів в окупованому Криму відреагувала Уповноважена ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович, заявивши про неприпустимість залякування журналістів у Криму. Так вона відреагувала на повідомлення про обшук, допит та висунення звинувачень в екстремізмі відомому кримському журналістові Миколі Семені. Також у заяві представника ОБСЄ згадано, що того самого дня залякування з боку державних органів зазнали ще і дві кримськотатарські фотожурналістки.

У заяві представниці ОБСЄ з питань свободи слова Дуні Міятович мовиться, що залякування журналістів у Криму перетворилося у поширену практику.

Це недавнє затримання тільки показує нагальну необхідність зупинити довільну практику примушення до мовчання журналістів в Криму

“Це недавнє затримання тільки показує нагальну необхідність зупинити довільну практику примушення до мовчання журналістів в Криму”, – заявила Міятович, нагадавши, що крім Миколи Семени, після обшуків у їхніх будинках були затримані і відведені на допит дві відомі кримськотатарські журналістки – фотографи Леньяра Абібуллаєва та Руслана Люманова.

В інтерв’ю Радіо Свобода речник Дуні Міятович Ґуннар Вранґ зазначив, що працювати в умовах залякування журналісти не можуть, тому представник ОБСЄ не міг мовчати. В таких умовах нині в Криму журналісти не можуть займатися своєю професією вільно та безпечно.

“Ми піднесли свій голос через затримання, обшуки та допити. А в таких умовах нині в Криму журналісти не можуть займатися своєю професією вільно та безпечно”, – заявив речник Уповноваженої ОБСЄ з питань свободи преси.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня підконтрольний Росії “прокурор Криму” Наталія Поклонська заявила про порушення російською ФСБ кримінальної справи відносно кримського журналіста за “заклики до порушення територіальної цілісності Росії”.

Поклонська стверджує, що справу порушено щодо кореспондента проекту Радіо Свобода “Крим.Реалії”. Кримський журналіст Олег Крючков повідомляє, що йдеться про Миколу Семену, в будинку якого, як стверджує Крючков, вранці 19 квітня провели обшук силовики.

19 квітня у Криму пройшли обшуки в будинках ще двох журналістів. Зокрема, у Леньяри Абібулаєвої та Люманової Руслани.

Підконтрольний російській владі сайт “Кримінформ”  повідомив про обшуки у журналістів за сімома адресами в Криму – в Сімферополі, Севастополі та Ялті. Однак підтвердження даної інформації з незалежних джерел немає.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” повідомила про проведення слідчих дій відносно затриманих в Криму 19 квітня журналістів.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту Крим. Реалії, який є підрозділом української служби Радіо Свобода.

У Криму 19 квітня пройшов обшук в будинку кримського блогера Заіра Акадирова.

Затриманого 19 квітня в анексованому Росією Криму журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд.

Liked the article?
Help us be even more cool!