ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На телеканал “Максі-ТВ” накладено санкції за мову ворожнечі в інтерв’ю Азарова

09.01.2020, 17:47
Фото – Youtube Дмитра Гордона
Фото – Youtube Дмитра Гордона

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала до телеканалу “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”, Київ) санкції “оголошення попередження” та “стягнення штрафу” за заклики до повалення конституційного ладу і розпалювання ворожнечі. Таке рішення Нацрада ухвалила на засіданні 9 січня, повідомляється на сайті регулятора.

За результатами моніторингу супутникового телеканалу “Максі-ТВ” у передачі “Гордон” від 5 жовтня 2019 року, гостем якої був Микола Азаров, звучали твердження і висловлювання, що мають ознаки порушення вимог законів України “Про інформацію” та “Про телебачення і радіомовлення”. 

“...Гість програми у своїх висловлюваннях про події Революції гідності, збройної агресії на сході держави й анексії Криму неодноразово використовував формулювання, які є спробою фальсифікувати історичні події, підмінити поняття, які визначені в нормативно-правових актах. Формулювання, озвучені М. Азаровим, є поширенням необ’єктивної інформації, яка піддає сумніву легітимність органів державної влади України, містять відверте неаргументоване звинувачення представників влади в діях, які переслідуються законом, а саме: у бандитизмі, мародерстві та злочинах, що нав’язує глядачам ставлення до представників влади як до вже визнаних злочинців. У сукупності ці висловлювання сприймаються як заклик до повалення конституційного ладу, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи людини”, – зазначає Нацрада.

Крім того, зауважує Нацрада, висловлювання Азарова містили “необ’єктивну інформацію щодо послідовності подій під час збройної агресії Російської Федерації і є прямим продовженням лінії російської пропаганди, а також наративами, подібними до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації”.

Також Нацрада зазначає, що передача містила лише однин погляд на питання, які мають вагоме значення для національної безпеки України, а це є порушенням редакційної політики щодо поширення об’єктивної інформації. Ведучий не намагався змінити риторику гостя студії, зупинити чи перешкодити висловлюванням.

“Протилежної точки зору чи ознак дискусії з питань “акцій громадянського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року”, “збройної агресії Російської Федерації”, “анексії Криму” та “окупованих Російською Федерацією частину Донецької та Луганської областей України” під час трансляції передачі не подавалося, що є порушенням права глядачів на об’єктивну інформацію та зловживанням правом телеканалу на свободу висловлення думок”, – йдеться в повідомленні.

Нацрада під час розгляду цього питання констатувала, що трансляція відповідної передачі свідчить про наявність в ефірі закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті і є підставою для застосування санкції “стягнення штрафу” – 25% розміру ліцензійного збору, нарахованого за видавання ліцензії, що для цього ліцензіата становить 105 625,50 грн.

Представник каналу заявила під час засідання, що компанія вважає, що не порушувала чинних законів, які цитовані в проєкті рішення, і що висловлювання Азарова є оцінними судженнями гостя студії, та запропонувала звернутися до експертів, які дадуть відповідний висновок, і лише потім розглядати це питання.

Також Нацрада зобов’язала мовника впродовж місяця погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства, у разі невиконання цього рішення регулятор може застосувати до ліцензіата санкції, передбачені відповідними законами.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку телеканалу “Максі-ТВ” (ТОВ “Наша Прага”), на базі якого мовить телеканал “Наш”, через ознаки розпалювання ворожнечі у висловлюваннях експрем'єра часів Віктора Януковича Миколи Азарова.

Liked the article?
Help us be even more cool!