ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Полтавщині журналіст звинувачує владу в перешкоджанні, а влада його – у порушенні журналістської етики

19.05.2021, 14:03
Фото – фейсбук Вадима Кирпиченка
Фото – фейсбук Вадима Кирпиченка

Головний редактор пирятинської газети “Свіжий апельсин” (Полтавська область) Вадим Кирпиченко скаржиться, що міська влада не пускає його на засідання депутатських комісій та сесії. Міськрада наполягає на тому, що журналіст порушує Кодекс етики українського журналіста, використовує образливу й принизливу лексику. 

З такими скаргами обидві сторони звернулися до представниці ІМІ в Полтавській області.

Як розповів Кирпиченко, 6 травня його не пустили на засідання конкурсної комісії у міськраді, де обирали завідувача сектору клубних закладів.

“Я прийшов, щоб висвітлити. Спочатку на вході розповідали про карантин і все таке. Я сказав, щоб викликали поліцію, якщо хочуть, і пішов до зали. Поліцію не викликали. Потім члени комісії 30 хвилин не починали конкурсу і вимагали, щоб я залишив будівлю. Жодні аргументи про відкритість чи роботу ЗМІ не цікавили. Аргумент один: конкурс не публічний і це написано в регламенті. Потім заступник мера викликав поліцію, яка взяла пояснення в обох сторін. Після чого працівник поліції сказав, що мені треба залишити будівлю, інакше виведуть чи затримають. Я в їхній присутності них зателефонував до свого юриста і до юриста ІМІ. Тоді вже передумали мене затримувати, розпочали конкурс. Але потім захід перенесли”, – розповів журналіст.

17 травня на засіданні депутатської комісії з питань прав людини, законності, культури, молоді, депутатської діяльності, етики та ЗМІ секретар Пирятинської міської ради Сергій Пазюк запропонував розглянути питання про дотримання журналістської етики Вадимом Кирпиченком.

“Критика повинна бути, і до цього всі ставляться адекватно, але ж вона має бути конструктивною, без образливих та лайливих слів”, – зазначив Сергій Пазюк. У результаті комісія ухвалила рішення встановити порушення правових засад та морально-етичних норм у діяльності журналіста Вадима Кирпиченка та звернутися до Комісії з журналістської етики.

У коментарі представниці ІМІ начальниця відділу персоналу та організаційної роботи виконкому Пирятинської міської ради Оксана Мілюта розповіла, що під час засідання комісії розглядали скріншоти з фейсбук-сторінки “Апельсин”, з інтернет-видання, скріншоти з різних дописів та коментарів. 

“Ми зібрали останні дописи, у них Кирпиченко висловлюється з образами на адресу мера. Це останні публікації, спеціально протягом певного періоду ми не збирали. У дописах він мера називає “ідіотом”, “дурнем”, висловлюється стосовно церкви. – прокоментувала Мілюта. – Ці скріншоти йдуть додатками до нашого звернення до Комісії з етики (діє при Пирятинській міськраді. – Ред.). Тож на підставі цього звернення вони й ухвалювали відповідні рішення”.

Під час засідання 17 травня депутатська комісія встановила порушення в діяльності Кирпиченка. Голова комісії Аліна Захарченко запропонувала розглянути питання стосовно оренди приміщення в Культурно-громадському центрі редакцією “Свіжий Апельсин” та допуску до приміщення її редактора Вадима Кирпиченка.

“Жодних договірних відносин з Вадимом Кирпиченком та виданням “Свіжий Апельсин” у нас немає. Орендує приміщення ФОП Синякова, і договір укладено саме з нею”, – зазначив начальник управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Сергій Валоваженко. Комісія погодилася з очільником галузі культури щодо порядку роботи закладу та його графіку.

Раніше Вадим Кирпиченко скаржився, що в період червоної карантинної зони йому перешкоджали, забороняли користуватися офісним приміщенням, у якому він винаймає офіс для “Свіжого апельсина”.

“Мені пояснювали, що я не маю права перебувати в приміщенні. Оскільки договір на оренду підписано не на мене, то мені забороняють бути там. Бо його орендує інший підприємець, а не я. Хоча в нас є договір про спільну діяльність. І там вказано, що ми ведемо спільну діяльність у видавничому напрямі, роботи пов’язані з виданням “Свіжий апельсин”, – розповів представниці ІМІ Вадим Кирпиченко.

Юрист ІМІ Сафаров радить додатково укласти договір оренди приміщення редакції газети в порядку, визначеному цивільним законодавством України, для можливості повноцінно реалізувати передбачені законодавством України правові способи захисту.

Начальниця відділу персоналу та організаційної роботи виконкому Пирятинської міської ради Оксана Мілюта надіслала представниці ІМІ офіційну позицію міської ради Пирятина щодо інцидентів з Вадимом Кирпиченком.

У міськраді зазначають, що в публікаціях та коментарях Вадим Кирпиченко “систематично використовує образливу й принизливу лексику в бік органу місцевого самоврядування, міського голови та жителів громади”. 

Тому міська рада попросила постійну комісію Пирятинської міської ради з питань прав людини, законності, культури, молоді, депутатської діяльності, етики та ЗМІ звернути увагу на лексику його публікацій, дописів та коментарів “через призму законодавства й загальних морально-етичних цінностей”. 

“Комісія розглянула питання про діяльність та зробила висновок про порушення правових засад діяльності ЗМІ – газети “Свіжий Апельсин” і рекомендувала звернутися до Комісії з журналістської етики”, – зазначили в міськраді.

Водночас міськрада зауважує, що “не виступає і не може виступати проти діяльності журналіста та газети “Свіжий Апельсин”. 

“Як і кожна людина, журналіст має право вільно висловлювати власні думки з тієї чи іншої теми. ... Ми поважаємо критику і цілком спокійно на неї реагуємо. … Але журналіст має будувати свої публікації й дописи на перевірених фактах, в межах морально-етичних норм та дотримуватися Кодексу етики українського журналіста. Неприпустимим є поширення інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення. Не можна вдаватися до безпідставних образ чи наклепу і називати це оціночними судженнями або суб’єктивною точкою зору”, – зазначила міська рада.

Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи ситуацію, зазначив, що в разі, коли ЗМІ поширив недостовірну інформацію, законодавство України передбачає можливість вимагати її спростування. 

Водночас він нагадав, що, відповідно до статті 30 Закону України “Про інформацію”, ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень, оскільки вони не підлягають спростуванню та доведенню їхньої правдивості.

“Отже, дії посадових осіб Пирятинської міської ради щонайменше мають ознаки перевищення службових повноважень. Додатково варто нагадати, що, відповідно до статті 24 Закону України “Про інформацію”, забороняється цензура – будь-яка вимога, спрямована, зокрема, до журналіста, засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, керівника, розповсюджувача, узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації. Забороняються втручання в професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема для поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику призводить до відповідальності згідно із законами України”, – зазначив Алі Сафаров.

Юрист радить журналісту, “враховуючи системний характер дій з боку Пирятинської міської ради”, звернутися до поліції із заявою про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста з боку посадових осіб міськради. 

Як повідомляв ІМІ, у Пирятині (Полтавська область) головного редактора газети “Свіжий апельсин” Вадима Кирпиченка не пустили на засідання виконавчого комітету та сесії Пирятинської міської ради 15 та 16 квітня. Відмову аргументували карантинними обмеженнями. Згодом, 16 квітня, Кирпиченка таки пустили на засідання сесії.

3 березня в Пирятині (Полтавська область) головного редактора газети “Свіжий апельсин” Вадима Кирпиченка не пустили на засідання конкурсу на посаду начальника управління культури Пирятинської міської ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!