ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Одещині журналісту заборонили проводити стрім-трансляцію засідання виборчої комісії

10.09.2020, 15:52
Андрій Смірнов, фото – скриншот з відео "Черноморськ NEWS"
Андрій Смірнов, фото – скриншот з відео "Черноморськ NEWS"

У Чорноморську (Одеська область) 5 вересня міська територіальна виборча комісія заборонила кореспондентові місцевої газети “Вечірній Чорноморськ” та фрілансеру сайту “Чорноморськ NEWS” Андрію Смірнову проводити стрім-трансляцію відкритого засідання.

Про це повідомляється на офіційній сторінці сайту “Чорноморськ NEWS”.

Як зазначає видання, журналіста видалили з приміщення комісії під час проведення її засідання за поданням голови ТВК Дмитра Соколова. Андрій Смірнов зазвичай проводив прямі трансляції всіх засідань ТВК, міськвиконкому та інших заходів. 

За словами журналіста, голова та члени комісії попросили його надати не лише прескарту, а й додатково показати документ про реєстрацію ЗМІ. 

“Винесли мою кандидатуру на голосування. Приблизно половина зали проголосувала за. Але більша частина утрималася від голосування. Тим самим не підтвердили необхідність моєї присутності”, – розповів Андрій Смірнов “Чорноморськ NEWS”. 

Водночас журналіст зауважив, що присутні на засіданні інші журналісті змогли продовжити свою роботу. 

Журналіст готує заяву до правоохоронних органів, а також звернення до українських і міжнародних правозахисних та моніторингових організацій про цей випадок.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цьому випадку ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

За його словами, відповідно до частини восьмої статті 36 Виборчого кодексу України, на засіданнях виборчої комісії, зокрема під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування в приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії представники засобів масової інформації (не більш ніж дві особи від одного ЗМІ).

Водночас, зауважує юрист, Виборчий кодекс України не визначає, який саме документ повинні мати із собою представники засобів масової інформації. Примітка до статті 345-1 Кримінального кодексу України передбачає, що статус журналіста або його належність до ЗМІ підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів. 

“Жоден нормативний акт не передбачає обов’язку журналіста показувати документ про реєстрацію відповідного засобу масової інформації (таку інформацію можна самостійно отримати будь-якою особою з відкритих реєстрів, зокрема за допомогою мережі Інтернет)”, – зазначив Сафаров.

Крім того, додав Алі Сафаров, відповідно до частини десятої статті 36 Виборчого кодексу України, виборча комісія може ухвалити мотивоване рішення про позбавлення права присутності на своєму засіданні представника засобу масової інформації, якщо він неправомірно перешкоджає його проведенню. Таке рішення ухвалюється не менш ніж двома третинами голосів складу комісії. Будь-які інші випадки видалення представника ЗМІ із засідання не передбачені чинним законодавством.

“Таким чином, неправомірна вимога з боку виборчої комісії до журналіста, який надав документи, що засвідчують його статус, залишити засідання виборчої комісії має ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України”, – сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!