ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Хмельниччині посадовиця відсудила 10 тис. грн за образу у Facebook

07.11.2022, 12:00
Фото – Reuters / BBC
Фото – Reuters / BBC

Летичівський районний суд Хмельницької області стягнув з місцевого мешканця на користь посадовиці селищної ради 10 тисяч гривень моральної шкоди за образи на її адресу в місцевій Facebook-групі. Своє рішення суд оприлюднив 1 листопада.

Позовна заява начальниці відділу будівництва, архітектури та земельних відносин Летичівської селищної ради про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію моральної шкоди надійшла до суду в червні цього року. 

Позов вона подала за публікацію образливих, на її думку, висловлень щодо неї в місцевій Facebook-групі, що має понад 10 тисяч підписників. У тексті вказується, що чоловік опублікував у групі допис із підписом ”ця коротка із земельного відділу рулить усім дерибаном земельки в районі. Падло ще те. Але нічого, на все свій час”.

Позивачка просила суд визнати інформацію недійсною і такою, що порушує її права на повагу до честі, гідності та ділової репутації, спростували її та стягнути як відшкодування морального збитку 100 тис. гривень. 

Під час прийняття рішення суд врахував, що позивачка є посадовою (публічною) особою органу місцевого самоврядування, особою яка має статус чорнобильця та особою з наявною ІІ групою інвалідності довічно. Водночас суд вважає завищеним розмір моральної шкоди, заявлений позивачкою, та встановив у розмірі 10 тис. грн, що, на його думку, “буде справедливою сатисфакцією отриманих емоційних переживань”.

Для оцінювання інформації, яка була надана позивачкою, суд навіть використовував словники української мови. До прикладу, суд розбирав значення слова “ПАмДЛО”.

Скриншот рішення Летичівського райсуду

У результаті суд задовольнив позов частково. Визнав недійсною і такою, що порушує права позивачки, на повагу до честі, гідності та ділової репутації, інформацію у вигляді допису. Також суд зобов’язав спростувати поширену інформацію у Facebook та “Летичівській газеті”. Рішення суду ще може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Liked the article?
Help us be even more cool!