ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Харківщині викрили колаборантку, яка збиралася навчати дітей за російською системою освіти

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораціонізмі мешканці села Старовірівка на Куп’янщині (Харківщина), яка під час окупації добровільно співпрацювала з російськими окупантами й збиралася навчати дітей за російською системою освіти.

Про це повідомило Управління СБУ в Харківській області.

За даними слідства, підозрювана в серпні 2022 року обійняла посаду “и.о. директора” в незаконно створеному окупантами закладі освіти – “Государственном бюджетном образовательном учреждении “Средняя общеобразовательная школа с. Грушовка”.

Підозрювана. Фото – СБУ

На цій посаді вона призначала людей на посади в системі освіти, формувала списки з тими, хто піде на співпрацю з окупантами, і також допомагала впроваджувати російську систему освіти. Сюди входила русифікація навчального процесу і зміна системи оцінювання знань із 12-бальної на 5-бальну, як у Росії.

Слідство встановило, що підозрювана перед початком навчального року отримала від окупантів шкільні книжки. Серед них були підручники “Русский язык”, “История России”, “Обществознание”, які, зазначає СБУ, заперечували українську національну ідентичність і державний суверенітет.

Наразі колаборантка переховується на непідконтрольних Україні територіях, їй вдалося втекти під час деокупації Куп’янщини у вересні 2022 року. 

Фігурантці заочно повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність у формі впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти).

Як повідомляв ІМІ, експрацівницю відділу освіти з Луганщини, яка добровільно обійняла посаду “начальника відділу освіти Новоайдарського району ЛНР”, засуджено до 10 років позбавлення волі за колабораціонізм (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!