ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На голову Миколаївської облради склали адмінпротокол за порушення закону про доступ

17.02.2020, 11:03
Фото – "НікВесті"
Фото – "НікВесті"

Щодо голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко складено протокол про адміністративне правопорушення через ігнорування звернень регіонального представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Про це йдеться у відповіді регіонального представника уповноваженого ВР з прав людини в Миколаївській області Світлани Одинцової на звернення журналістки "НікВесті" та представниці ІМІ в Миколаївській області Катерини Середи.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року журналістка звернулася до голови Миколаївської облради з інформаційним запитом щодо використання бюджетних коштів. Однак голова обласної ради надала відповідь на запит лише за два місяці, коли відповідна справа розглядалася судом

Регіональна представниця омбудсмана, реагуючи на скаргу журналістки, в період із 13 грудня 2019 і до кінця січня 2020 року намагалась отримати від Миколаївської облради документи і пояснення відповідальних осіб щодо порушення закону про доступ до публічної інформації, надіславши на ім'я Вікторії Москаленко чотири листи. Однак Москаленко так і не виконала законних вимог регіонального представника уповноваженого Верховної Ради.

“Таким чином, можна говорити про систематичне невиконання вимог регіонального представника уповноваженого ВРУ з прав людини, що перешкоджає здійсненню парламентського контролю за дотриманням вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”, – йдеться в листі регіональної представниці уповноваженого в Миколаївській області Світлани Одинцової.

Крім того, до голови облради 30 січня було скеровано вимогу представника уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях Олександра Остапенка, але і цей лист залишився без уваги з її боку.

“Невиконання законних вимог представників уповноваженого з прав людини, ненадання відповіді на запит регіонального представника, невиконання вимог, зазначених у листах, унеможливлює здійснення однієї з ключових функцій уповноваженого, а саме контролю за дотриманням права людини на інформацію, гарантованого Конституцією України, а в даному випадку – визначення об'єктивних обставин справи та визначення відповідальних осіб, забезпечення їх явки до регіонального представника, дачі пояснень”, – йдеться в листі Світлани Одинцової.

Згідно зі статтею 55 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, голова обласної ради здійснює керівництво виконавчим апаратом ради та забезпечує роботу з розгляду звернень громадян та доступу до публічної інформації. Отже, вирішення питань, зазначених у неодноразових листах регіонального представника і вимогах представника уповноваженого в південних областях, належить до компетенції голови облради.

Голова Миколаївської облради Вікторія Москаленко була попереджена про адміністративну відповідальність, їй надали можливість дати пояснення в справі, однак цією можливістю вона не скористалася: пояснень, жодної додаткової інформації на листи ні регіонального представника уповноваженого з прав людини в Миколаївській області, ні представника омбудсмана в південних областях не було дано. 

3 лютого стосовно голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 188-40 КУпАП, а саме невиконання законних вимог регіонального представника, зазначених у листах від 13 грудня, 19 грудня, 11 січня, 21 січня, а також невиконання вимоги представника уповноваженого в південних областях, вказаних у листі до голови облради від 30 січня. 5 лютого справу передано на розгляд Центрального районного суду Миколаєва.

Liked the article?
Help us be even more cool!