ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На "Дзеркало тижня" подали до суду за статтю про незаконний продаж зброї держструктурами

18.10.2014, 21:56

Державний концерн «Укроборонпром» та Міністерство оборони України подали позов на «Дзеркало тижня. Україна», автора тижневика Дмитра Менделєєва та  активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич, повідомляє DT.UA.

Обидві організації вирішили захистити свою ділову репутацію після публікації в DT.UA статті "Тінь війни", автором якої є Дмитро Менделєєв. У статті стверджується, що Міноборони та «Укроборонпромі» «цинічно приторговують тим, чого потребує фронт, влаштувавши колосальний розпродаж зброї на внутрішньому ринку».

За два дні після виходу зазначеного матеріалу, 7 вересня 2014 року, Президент України Петро Порошенко подав доручення генеральному прокурору Віталію Яремі. У ньому йдеться: «За результатами проведеної перевірки, у разі підтвердження наявності складу злочину за ознакою підриву обороноздатності держави, притягнути до відповідальності автора статті про продаж зброї та  військового майна, яку було викладено на сайті інтернет-видання «Дзеркало тижня». Термін - два тижні».

«Шок. Вбивча логіка», - коментують у DT.UA реакцію влади на статтю «"Тінь" війни».

Сама ж позовна заява «Укроборонпрому» та Міноборони, за даними DT.UA, «несе доказ незаконної діяльності концерну і його підприємств». «Завдяки тимчасовому  виконувачеві обов'язків генерального директора концерну С. Пінькасу, редакції вдалося отримати  практично повні дані про згадані в «Тіні війни» договори реалізації на внутрішньому ринку зброї та бойової техніки», - зазначають представники редакції.

У зв’язку з цим, можна відзначити три пункти, пише Менделєєв.

По-перше, масштабний продаж зброї всередині країни вже сам по собі є злочином. Цю продукцію мають право купувати тільки військові формування, створені відповідно до законодавства, але ніяк не комерційні структури, ні державні, ні приватні. Виключно за межами України може бути реалізоване майно військового та подвійного призначення, що вивільняється Генштабом Міноборони як зайве.

По-друге, все військове майно, зазначене в попередній статті «Тінь війни», було продано уповноваженими підприємствами на внутрішньому ринку. Про це свідчить звіт Міноборони про відчужене військове майно через уповноважені урядом підприємства, підписаний директором департаменту фінансів МО. Важко повірити, що з цим звітом керівники «Укроборонпрому» не знайомі, зазначає Менделєєв.

По-третє, позивачі стверджують, що зброя продавалася до офіційного оголошення АТО, а не після. Виникає питання: а кому ж тоді зброя продавалася на внутрішньому ринку? «І, тим не менш, державні та уповноважені урядом структури не зупинили продажу зброї, якого так не вистачає фронту, ні до, ні під час АТО. Про що свідчать дати реалізації контрактів у графах вищезазначеного переліку», – пише Менделєєв.

Світлана Зварич зазначає, що і Міністерство оборони, і місіонерів треба реформувати. “Потрібна кардинальна зміна матеріально-технічного забезпечення, потрібні зміни в порядку передачі техніки та зброї військовим формуванням, потрібна державна підтримка новітніх військових розробок та військового виробництва, - коментує Світлана Зварич. - А ще потрібен глибокий аналіз і висновки щодо нинішніх ситуацій, коли "інші військові формування", якими є добровольчі батальйони, зі стрілецькою зброєю протистоять ворожим танкам, у зоні бойових дій їздять шкільними автобусами тощо. І це в той час, коли Інтернет рясніє оголошеннями про продаж військової техніки з припискою - "щойно з конверсії".

Позовами після виходу статті "Тінь війни” і  Зварич здивована: «Чесно кажучи, після виходу статті "Тінь війни" ми очікували відвертої розмови з місіонерами, які монополізували місію якнайповніше задовольняти потреби Збройних сил України та інших військових формувань новітніми зразками озброєння, яких немає у добровольців. Однак замість аналізу, замість спроб отримати інформацію про посередників, про місця продажу, про обставини, до нас надійшов... позов від державного концерну "Укроборонпром" і Міністерства оборони про захист ділової репутації. Загалом, ділову репутацію цим двом інституціям краще обстоювати серед бійців і офіцерів, які воюють на фронті. А там оцінка, хоч і щира, але малоцензурна».

http://nashigroshi.org/wp-content/uploads/2014/10/99852.jpg

Телекритика, Наші гроші

Liked the article?
Help us be even more cool!