ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Донеччині міськрада намагалася заборонити журналістам пересуватися сесійною залою

28.05.2020, 13:00
Фото – скриншот з відео Артема Єгорова
Фото – скриншот з відео Артема Єгорова

Добропільська міська рада (Донецька область) спробувала заборонити представникам ЗМІ пересуватися сесійною залою під час пленарних засідань та виділити для них спеціальне місце. 

Відповідний проєкт рішення було оприлюднено на сайті Добропільської міської ради. Проте під час голосування 20 травня таке рішення так і не було ухвалено.

“На відкритих пленарних засіданнях міської ради мають право бути присутніми представники засобів масової інформації / комунікації в спеціально відведених для цього місцях. Визначити спеціально відведеним місцем для представників засобів масової інформації / комунікації останній ряд залу засідань Добропільської міської ради. Зазначеним особам заборонено пересуватися по залу засідань під час пленарного засідання”, – йдеться в проєкті рішення.

Як повідомляє видання Dobronews.City, під час обговорення пропозиції секретар Добропільської міськради Володимир Плетньов не зміг стримати емоцій та зірвався на місцевого журналіста, який знімав засідання. 

“Люди позаду тебе стоять та спостерігають за твоєю “красивою фізіономією”. Їм це приємно, як вважаєш? А ти стоїш, як укопаний… Хтось рогатку має? Стрельніть у нього!” – звернувся секретар до журналіста та депутатів міськради.

За словами посадовця, журналісти заважають депутатам проводити засідання та відволікають народних обранців, пересуваючись залою. 

Як зазначає видання, запропоноване місце для розташування представників ЗМІ – останній ряд залу засідань – не дає останнім можливості проводити якісне відео- та фотознімання сесій.

Як повідомляє представниця ІМІ в Донецькій області, Плетньов зреагував на журналіста ініціативного руху “Громадським патруль” Артема Єгорова. Сам журналіст розповів, що він стояв у центральному проході сесійної зали й знімав кадри великим планом.

“Щоб ви розуміли, це той посадовець, який не дав мені відповіді на офіційний запит і на якого [відкрито справу за статтею] за ст. 171 – перешкоджання журналістській діяльності”, – так пояснив випади у свій бік журналіст Артем Єгоров.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що Закон України “Про інформацію” в частині другій статті 25 передбачає право журналістів безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Водночас, зауважив юрист, закон не визначає, де саме мають розміщуватися журналісти. 

“Треба пам'ятати, що діяльність журналістів не має перешкоджати діяльності органів місцевого самоврядування і їхніх посадових осіб. Тому загалом орган місцевого самоврядування може встановити певні правила і місця для журналістів під час проведення відкритих заходів. Водночас, якщо безпосередньо з цих місць журналісти не мають можливості фіксувати події на заході, зокрема за допомогою технічних засобів, таке обмеження з боку органу місцевого самоврядування буде неправомірним, і відповідний акт органу місцевого самоврядування можна буде оскаржити в порядку адміністративного судочинства”, – сказав Алі Сафаров. 

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2018 року Херсонська міська рада ухвалила рішення, яким обмежила права журналістів під час пленарних засідань сесій.

23 листопада 2018 року Херсонський адміністративний окружний суд повністю задовольнив позовні заяви журналістки Євгенії Вірлич щодо скасування рішення Херсонської міської ради від 30.03.2018 №1279 у частині обмеження прав журналістів під час пленарних засідань сесій. 

Liked the article?
Help us be even more cool!