ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Дніпропетровщині затримали агента, який передавав позиції ЗСУ пропагандисту Татарському

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала на Дніпропетровщині агента Головного управління Генштабу збройних сил РФ (відомого як ГРУ), який збирав розвіддані про переміщення Сил оборони в напрямках східного та південного фронтів.

Про це повідомляється в телеграм-каналі СБУ.

За даними спецслужби, затриманим виявився раніше судимий мешканець одного з міст поблизу Дніпра. Його дистанційно завербував восени 2022 року російський пропагандист Владлен Татарський (називав себе воєнкором і вів блог) і запропонував співпрацю на користь РФ. 

Фігурант, зазначає спецслужба, з листопада 2022 до квітня 2023 року всю отриману інформацію дистанційно надсилав Татарському. Останній передавав її представникам воєнної розвідки Росії.

“Після ліквідації ворожого блогера агент намагався “залягти на дно” і таким чином уникнути правосуддя. […] Ворожий інформатор має дві судимості та загальний тюремний “стаж” майже вісім років, який отримав за крадіжки, незаконне заволодіння транспортними засобами, хуліганство та нанесення тяжких тілесних ушкоджень”, – йдеться в повідомленні.

До поля зору Татарського фігурант потрапив через власні антиукраїнські коментарі, які публікував на одному з прокремлівських телеграм-каналів, пов’язаних з російським ГРУ.

“Для збору розвідданих фігурант регулярно об’їжджав околиці Дніпра та приховано фіксував маршрути руху підрозділів ЗСУ. Після кожного “сеансу” зв’язку з агресором він ретельно видаляв усі відправлені повідомлення”, – зазначає СБУ.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь окупантів.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (“Державна зрада”). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв ІМІ, російський пропагандист Владлен Татарський (справжнє ім'я Максим Фомін), який воював на боці Росії в складі незаконних збройних формувань квазіутворення “ДНР”, називав себе воєнкором і вів блог, загинув 2 квітня в Санкт-Петербурзі (Росія) внаслідок вибуху в кафе Євгена Пригожина. 

За фактом вибуху слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу щодо вбивства (частина 2 статті 105 КК).

Національний антитерористичний комітет Росії звинуватив українські спецслужби й прихильників Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального в убивстві Татарського.

Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що за вбивство Владлена Татарського персонально відповідальний російський президент Володимир Путін, який розпочав повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!