ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Черкащині відкрили виставку малюнків колишнього політв’язня Кремля Романа Сущенка

27.09.2024, 15:10
Єлєна Щепак

У Городищі на Черкащині відкрили виставку “Мистецтво з-за ґрат” українського журналіста, колишнього політв’язня Кремля Романа Сущенка. Експозиція діятиме в музеї Петра та Семена Гулаків-Артемовських до 25 жовтня.

Про це у Facebook повідомив сам Роман Сущенко.

19 вересня також відбулася зустріч відвідувачів з автором.

Виставка світлин “Мистецтво з-за ґрат” у Городищі. Фото: Facebook-сторінка Романа Сущенка

“Розповів, як будучи в ув'язненні, фактично у повній ізоляції, знаходив духовний затишок у  малюванні. Створював їх у застінках СІЗО “Лефортово”, виправній колонії 11, Утробіно (Кіровська обл.) Колекція робіт за цей період складається з 38 різноманітних робіт та понад 50 зображень автомобілів”, – зазначає Сущенко.

У в’язниці Сущенку забороняли малювати фарбами та кольоровими олівцями, тож він творив за допомогою кулькової ручки, простого олівця та виготовлених власноруч відтінків з чаю, лушпиння цибулі, соку буряка, кетчупу, тюремного кисіля, йоду, зеленки, прального порошку, фурациліну.

У 2020 році Роман Сущенко обрався до Черкаської обласної ради, нині є заступником голови. До цього тривалий час працював власним кореспондентом національного державного агентства Укрінформ у Франції.

Виставка світлин “Мистецтво з-за ґрат” у Городищі. Фото: Facebook-сторінка Романа Сущенка

Історія ув'язнення в Росії Романа Сущенка

Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в “шпигунстві”. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували. Під час перебування в СІЗО на українця чинили психологічний тиск задля того, щоб він визнав провину. Однак він не здався.

4 червня 2018 року Московський міський суд РФ засудив Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму, а 12 вересня 2018 року Верховний суд РФ визнав законним вердикт Московського міського суду.

7 вересня 2019 року Україна обмінялася з Росією в’язнями у форматі “35 на 35”. До України повернулися 24 військовополонених моряки та політв’язні, зокрема і журналіст Роман Сущенко.

Виставка світлин “Мистецтво з-за ґрат” у Городищі. Фото: Facebook-сторінка Романа Сущенка
Liked the article?
Help us be even more cool!