ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Берлінале закликали звільнити з російського полону Максима Буткевича

24.02.2023, 15:35
Фото – Docudays UA
Фото – Docudays UA

Представники української кіноіндустрії закликали на Берлінському міжнародному кінофестивалі (Berlinale) міжнародну культурну спільноту вимагати звільнення з російського полону українського правозахисника, журналіста Максима Буткевича. 

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, ведучим та модератором якого часто був Буткевич.

"На початку березня 2022 року Максим Буткевич призупинив свою діяльність із допомоги біженцям/-кам, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і вступив до лав ЗСУ. Влітку, під час військових дій поблизу захоплених населених пунктів Золоте і Гірське Луганської області, Максим потрапив у полон до окупантів. З червня 2022 року нам нічого невідомо про місце перебування нашого друга та колеги…" – зазначили в Docudays UA.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, який пішов служити до Збройних сил України на початку березня 2022 року. Координатор та співзасновник проєкту "Без кордонів", спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, Громадського радіо. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

У листопаді 2022 року Максим Буткевич отримав премію "Історії несправедливості" чеської організації People in Need. Премію за Максима отримав його батько Олександр у Празі.

Liked the article?
Help us be even more cool!