ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Ми до останнього дня сподівалися, що ця вимога буде заблокована", – редактор кропивницького тижневика про перехід на українську

12.01.2022, 12:21

Щотижневе двомовне обласне друковане видання “Україна-Центр”, що виходить на Кіровоградщині, переходить із 16 січня повністю на українську мову.

Про це на сайті видання повідомив головний редактор УЦ Юхим Мармер, зауваживши, що електронна версія газети залишатиметься двомовною.

Водночас Мермер вважає, що Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” “не має жодного сенсу”.

“Ми до останнього дня сподівалися, що ця вимога буде заблокована чи відкладена: спочатку на спікера Дмитра Разумкова, а потім на президента: хай би хоч своїх батьків запитав, але – ні. Доводити всоте, що цей закон несе вкрай невдалі опції, немає жодного сенсу. Dura lex sed lex – “закон суворий, але це закон”. Наша справа – виконувати. Втім, пара теплих слів у нас знайдеться”, – йдеться в колонці редактора.

Нагадаємо, 16 січня 2022 року набуває чинності 25 стаття Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ в Україні повинні видаватися державною мовою. Також не можна вносити в друковані видання інформацію іншою мовою, зокрема оголошення, рекламну інформацію тощо. Відповідно до роз'яснення “Держкомтелерадіо”, винятки згадано в частині 5 статті 25 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”: під них підпадають англійська мова, офіційні мови Європейського Союзу, кримськотатарська, мови інших корінних народів України. Російська мова до цього переліку не потрапила.

За порушення вимог щодо мови друкованого видання штраф сягає від чотирьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особа вже зазнала адміністративного стягнення, призводить до накладення штрафу від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!