ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародна федерація журналістів ініціювала процес виключення зі своїх лав Спілки журналістів Росії

31.01.2023, 14:38
Фото – oda.zht.gov.ua
Фото – oda.zht.gov.ua

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) ініціювала офіційний процес призупинення та виключення зі своїх лав Спілки журналістів Росії. Про це повідомив Reuters заступник генсекретаря IFJ Джеремі Дір у відповідь на звинувачення в корупційній діяльності.

Це сталося після того, як спілки журналістів Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії заявили про вихід 31 січня із IFJ на знак протесту проти “корупційної діяльності” федерації та членства російських журналістів. Вони звинуватили федерацію “в тривалій недемократичній практиці, неетичному фінансуванні та дозволі представникам російських державних ЗМІ залишатися її членами”.

Голова Спілки журналістів Фінляндії Ханне Ахо розповіла виданню, що скандинавські спілки роками намагалися звернути увагу на проблеми у федерації, проте IFJ не вжила заходів щодо Спілки журналістів Росії за створення її регіональних філій на окупованих українських територіях.

“Ми називаємо це корупційною діяльністю. Ми вирішили піти у відставку разом з норвезькими, данськими та ісландськими профспілками. Ми передамо наші листи про звільнення у вівторок (31 січня. – Ред.)”, – сказала Ахо.

Також Ахо додала, що вони скаржились і на непрозоре використання фінансів IFJ, включно з рішенням провести свій Всесвітній конгрес минулого року в автократичній арабській державі Оман, яка має обмежену свободу преси. “Атрибути на конгресі були надзвичайно яскравими, тому ми почали дивуватися, звідки взялися гроші, щоб заплатити за них”, – сказала Ахо.

За словами Ахо, коли вони отримали бюджет федерації для проведення конгресу, то з'ясували, що до 745 тис. євро із загальної суми 778 тис. євро надійшли від міністерств і приватних компаній Оману, а також від Асоціації журналістів Оману. Тоді як сама IFJ сплатила лише 33 тис. євро витрат. IFJ повідомила, що ці суми охоплюють субсидії, узгоджені Асоціацією журналістів Оману.

Також північні профспілки засудили низьку плинність кадрів у керівних органах федерації та підозрюють, що на внутрішніх виборах організації могли бути недемократичні дії.

Однак заступник генсекретаря Міжнародної федерації журналістів Джеремі Дір відкинув звинувачення та повідомив, що виконавчий комітет уже розпочав офіційну процедуру призупинення членства і виключення зі складу Спілки журналістів Росії. “Ми повністю відкидаємо неправдиві, наклепницькі та шкідливі звинувачення”, – сказав він.

Міжнародна федерація журналістів, яка представляє 600 тисяч журналістів у 146 країнах, називає себе “глобальним голосом журналістів”, багато з яких прагнуть викривати корупцію та правопорушення.

IFJ на своєму вебсайті заявляє, що не підтримує жодну політичну точку зору, але сприяє колективним діям для захисту прав людини, демократії та плюралізму ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2022 року Об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулося до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав Спілку журналістів Росії. Це питання вже порушувалося на початку березня в МФЖ низкою представників північноєвропейських країн.

Також Медіарух закликав вітчизняних уповноважених представників МФЖ (НСЖУ – Сергій Томіленко та НМПУ – Сергій Штурхецький) внести відповідне питання до порядку денного конгресу МФЖ, що мав відбуватися 31.05–03.06 в Омані.

У жовтні стало відомо, російська державна пропагандистська “Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія” збирається відкрити свої відділення на окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Європейська федерація журналістів засудила відкриття філій Спілки журналістів Росії на незаконно анексованих Росією територіях України та закликала відмовитися від цих відділів.

Liked the article?
Help us be even more cool!