ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міноборони запропонувало ВР добровільно брати на військовий облік жінок – Маляр

01.09.2022, 10:15
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Міністерство оборони України розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності поставлення на військовий облік жінок.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр 31 серпня.

Вона нагадала, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом, тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Натомість, за її словами, якщо парламент ухвалить ці зміни, то Міноборони й Генштаб їх виконають.

“Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку”, – зазначила Маляр. 

Водночас, додала вона, у ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

“Тому в разі прийняття змін до згаданого закону Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби. Ще раз нагадую – йдеться про добровільну постановку на військовий облік”, – зазначила Ганна Маляр та нагадала, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила – лише за її згоди.

Нагадаємо, у липні Генеральний штаб ЗСУ заявив, що жінок в Україні братимуть на військовий облік лише за їхньої згоди, оскільки на сьогодні немає гострої потреби суттєво збільшувати їхню кількість.

17 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства оборони №313, що розширював перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Серед них є журналістки. Жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року.

З 1 жовтня 2022 року в Україні запрацює нова процедура взяття жінок на військовий облік.

Liked the article?
Help us be even more cool!