ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжвідомча робоча група рекомендує УНІАН створити редакційну раду і встановити редакційну політику

15.01.2013, 07:12

Учасники міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка діє в рамках програми «Відкрита розмова» рекомендують УНІАН створити редакційну раду та встановити редакційну політику агентства, повідомляється на сайті президента України.

Як повідомила керівник міжвідомчої робочої групи Дарія Чепак, рекомендації направлені сторонам конфлікту – генеральному директору УНІАН Вадиму Осадчому та колективу редакції сайту УНІАН.

У рекомендаціях, зокрема, йдеться про розробку редакційного статуту, який би визначав редакційну політику агентства та права його редакторів. Крім того, пропонується створити Редакційну раду УНІАН.

Також міжвідомча робоча група рекомендує провести круглий стіл щодо професійних стандартів та принципів інформаційної політики за участі працівників сайту агентства, керівництва УНІАН та представників Комісії з журналістської етики і журналістських громадських об’єднань.

Сторонам конфлікту рекомендовано організувати за участю юристів Незалежної медіа-профспілки України збори трудового колективу та дати спільну оцінку фактам порушення трудового законодавства. За допомогою фахівців журналістських та громадських об’єднань буде надана юридична оцінка фактам порушення прав журналістів на законну професійну діяльність.

Спільні пропозиції також підтримали голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов, генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорелов і президент Асоціації медіа-юристів Тетяна Котюжинська.

Нагадаємо, 26 жовтня 2012 року п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту - Любов Жаловагу і Валентину Романенко - на 200 гривень кожну за оприлюднення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

31 жовтня вже шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва. За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

Про свою підтримку редакторів УНІАН заявив Комітет за збереження Біличанського лісу. А голова парламентського Комітету з питань захисту свободи слова та інформації Юрій Стець планував зібрати засідання комітету для розгляду ситуації в УНІАН.

6 листопада медіа-організації заявили про створення спеціальної комісії з представників журналістських організацій, яка контролюватиме ситуацію за дотриманням професійних прав журналістів і редакторів УНІАН.

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили керівництво інформаційного агентства УНІАН через цензурування критики президента Віктора Януковича.

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до Шевченківської районної прокуратури та Генеральної прокуратури України з проханням порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст. 171 (перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України через цензуру та штрафи в інформаційному агентстві УНІАН.

Керівництво УНІАН вирішило провести внутрішнє службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень керівником департаменту інтернет-проектів, головним редактором сайту УНІАН Миколою Кондратенком.

На час проведення внутрішнього службового розслідування Миколу Кондратенка перемістять в інший структурний підрозділ УНІАН.

10 січня 2013 року в інформаційному агентстві УНІАН дільничний міліціонер Ярослав Калюжний узяв пояснення гендиректора агентства Вадима Осадчого та редакторів сайту Любові Жаловаги та Валентини Романенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!