ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міліція взяла пояснення у гендиректора та редакторів УНІАН

14.01.2013, 04:24

10 січня 2013 року в інформаційному агентстві УНІАН дільничний міліціонер Ярослав Калюжний узяв пояснення гендиректора агентства Вадима Осадчого та редакторів сайту Любові Жаловаги та Валентини Романенко, повідомляється на сайті Незалежної медіа-профспілки України.

Це була реакція на звернення Незалежної медіа-профспілки від 14 листопада минулого року до Шевченківської районної прокуратури міста Києва та Генеральної прокуратури України з повідомленням про злочин - про цензуру і штрафи працівників в агентстві.

Як зауважує профспілка, 28 грудня 2012 року відбулося внесення інформації про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за №12012110100002143 за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст.171 КПК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий підтвердив, що 10 січня міліція брала в нього пояснення, однак, за його словами, це не стосувалося цензури або перешкоджання журналістській діяльності. Від детальніших коментарів Осадчий відмовився, пише "Телекритика".

26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту - Любов Жаловагу і Валентину Романенко - на 200 гривень кожну за оприлюднення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

31 жовтня вже шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва. За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

Про свою підтримку редакторів УНІАН заявив Комітет за збереження Біличанського лісу. А голова парламентського Комітету з питань захисту свободи слова та інформації Юрій Стець планував зібрати засідання комітету для розгляду ситуації в УНІАН.

6 листопада медіа-організації заявили про створення спеціальної комісії з представників журналістських організацій, яка контролюватиме ситуацію за дотриманням професійних прав журналістів і редакторів УНІАН.

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили керівництво інформаційного агентства УНІАН через цензурування критики президента Віктора Януковича.

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до Шевченківської районної прокуратури та Генеральної прокуратури України з проханням порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст. 171 (перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України через цензуру та штрафи в інформаційному агентстві УНІАН.

Керівництво УНІАН вирішило провести внутрішнє службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень керівником департаменту інтернет-проектів, головним редактором сайту УНІАН Миколою Кондратенком.

На час проведення внутрішнього службового розслідування Миколу Кондратенка перемістять в інший структурний підрозділ УНІАН. 

Liked the article?
Help us be even more cool!