ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМПУ вимагає від Генпрокуратури порушити справу через цензуру та штрафи в УНІАН

15.11.2012, 04:52

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до Шевченківської районної прокуратури та Генеральної прокуратури України з проханням порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст. 171 (перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України через цензуру та штрафи в інформаційному агентстві УНІАН, повідомляється на сайті НМПУ.

Профспілка вбачає в цьому прояв цензури та порушення Кодексу законів про працю, тому звернулась до органів прокуратури з такою вимогою.

В медіа-профспілці зазначають, що в УНІАН діє осередок Незалежної медіа-профспілки України у складі 14 осіб. Кілька разів НМПУ на засіданнях Міжвідомчої робочої групи при Президенті України “Відкрита розмова” вимагала порушити кримінальні справи та притягти до відповідальності гендиректора УНІАН Вадима Осадчого “за грубі порушення трудового законодавства під час незаконного зміщення з посади колишнього головного редактора УНІАН Олександра Харченка та фіктивного банкрутства ТОВ “ІТ Стандарт”.

Крім того, медіа-профспілка нагадує, що УНІАН належить українському олігарху Ігорю Коломойському, статки якого сягають $2,893 млрд за оцінкою Forbes. Коломойський також контролює телеканали “1+1″ і “Сіті”, сайти tsn.ua, kievskaya.com.ua та інші видання.

“НМПУ фіксувала порушення трудового законодавства у багатьох ЗМІ Коломойського (під час звільнення Олега Дейнеки з програми “Гроші” на “1+1″, під час закриття щоденної “Газети по-київськи”, журналу “Профіль”, скорочень на сайті “Главред” та на телеканалі “Сіті”)”, - йдеться у повідомленні НМПУ.

У минулорічному рейтингу “Ворогів преси” за версією ІМІ та НМПУ Ігор Коломойський займає другу позицію.

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту - Любов Жаловагу і Валентину Романенко - на 200 гривень кожну за оприлюднення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

31 жовтня вже шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва. За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

Про свою підтримку редакторів УНІАН заявив Комітет за збереження Біличанського лісу. А голова парламентського Комітету з питань захисту свободи слова та інформації Юрій Стець планував зібрати засідання комітету для розгляду ситуації в УНІАН.

6 листопада медіа-організації заявили про створення спеціальної комісії з представників журналістських організацій, яка контролюватиме ситуацію за дотриманням професійних прав журналістів і редакторів УНІАН.

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) засудили керівництво інформаційного агентства УНІАН через цензурування критики президента Віктора Януковича.

Liked the article?
Help us be even more cool!