ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Microsoft заявляє, що Росія готує нову хвилю кібератак проти України

16.03.2023, 11:21
Фото – freepik.com
Фото – freepik.com

Російські хакери готуються до нової хвилі кібератак на Україну, зокрема існує ризик застосування вірусів-здирачів проти організацій, що обслуговують маршрути постачання. Про це компанія Microsoft повідомила у своєму звіті 15 березня, повідомляє Reuters.

Відділ з дослідження й аналізу кібербезпеки компанії зазначив, що одне угруповання “готується поновити свою руйнівну кампанію”.

“З січня 2023 року Microsoft спостерігав, як російська галузь кіберзагроз підлаштовувалася для посилення своїх потужностей щодо завдавання шкоди та збирання інформації про цивільні й військові об’єкти в Україні та країнах-партнерах”, – сказано у звіті. 

За даними Microsoft, найрозвиненіша російська хакерська група “Sandworm” випробовує “нові можливості застосування вірусів-здирачів для руйнівних атак на організації, які розташовані поза Україною й відіграють ключову роль у постачанні допомоги до України”.

Атака вірусом-здирачем зазвичай відбувається так: хакери зламують дані організації, шифрують їх та вимагають гроші за повернення доступу. В минулому такі атаки були також прикриттям для ще загрозливішої кібердіяльності, зокрема запуску так званих вірусів-вайперів, які просто знищують дані.

У Microsoft стверджують, що із січня 2022 року зафіксували щонайменше дев’ять окремих вірусів-вайперів і два варіанти віруса-здирача, застосованих проти понад 100 українських організацій.

Водночас із цим активізуються менш очевидні російські кібероперації, які мають на меті завдавання шкоди організаціям у країнах-союзниках України, йдеться у звіті.

“У країнах Америки і Європи, особливо країнах-сусідах України, російські актори намагалися отримати доступ до державних і комерційних організацій, залучених до підтримки України”, – зазначив головний керівник Центру аналізу цифрових загроз у Microsoft Клінт Воттс.

Як повідомляв ІМІ, 10 листопада 2022 року Microsoft заявила, що хакери, пов'язані з російськими військовими, вчинили в жовтні кілька атак на українські та польські транспортні й логістичні організації.

Служба безпеки України у 2022 році нейтралізувала понад 4,5 тис. кібератак і кіберінцидентів.

Liked the article?
Help us be even more cool!