ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні організації закликають відкликати законопроект про блокування сайтів без рішення суду

20.05.2016, 11:07

Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Українська Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та ГО “Центр демократії та верховенства права” закликають відкликати законопроект №4629 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет” і внести положення, які б передбачали, що примусове блокування контенту в інтернеті має здійснюватись за рішенням суду. Про це йдеться у спільній заяві медіа-організацій, повідомляє “Детектор медіа”.

Організації безумовно вітають дії, направлені на боротьбу з піратством, передбачені розробленим Кабінетом Міністрів і поданим на розгляд Верховної Ради проектом закону №4629.

Водночас у заяві перераховані негативні наслідки запровадження процедури блокування сайтів без рішення суду. Зокрема, “будь-яка особа (у т.ч. недобросовісна фірма-"одноденка") отримавши електронний цифровий підпис, може подати власнику веб-сайту, постачальнику послуг хостингу безпідставну заяву з вимогою щодо видалення або унеможливлення доступу до певної інформації”.

“При цьому у власника веб-сайту, постачальника послуг хостингу немає ні права, ні можливості визначати наявність і обсяг авторських прав у заявника - заявнику достатньо заявити "твердження" про наявність у нього майнових прав на об’єкт авторського і (або) суміжних прав, на надаючи жодних доказів. Результатом такої заяви може бути блокування (видалення) певної інформації, а у випадку подання заяви постачальнику послуг хостингу - блокування всього веб-сайту, оскільки хостер у випадку використання https-протоколу (а таких 50% сайтiв) не може заблокувати контент, а може заблокувати весь сайт”, - йдеться у заяві.

Медіа-організації з метою унеможливлення зазначених негативних наслідків закликають відкликати даний законопроект та ініціювати створення робочої групи, яка б включала, крім представників державних органів, також експертів громадянського суспільства, для його подальшого доопрацювання.

“Важливо включити до тексту проекту положення, відповідно до яких примусове блокування контенту в Інтернеті має здійснюватись судом, наприклад, через вдосконалення механізмів забезпечення позову (Цивільний процесуальний кодекс, стаття 151) або вжиття запобіжних заходів (Господарський процесуальний кодекс, стаття 43-1), що дозволить забезпечити оперативність захисту. У цьому випадку суд також буде перевіряти і особу заявника і, попередньо, обґрунтованість претензій, належність та доказову силу документів, вживатиме заходів від зловживань та визначиться з адекватним обсягом запобiжних заходiв”, - йдеться у заяві.

Медіа-організації готові надати свої експертні пропозиції до тексту законопроекту задля досягнення справедливого балансу між захистом інтелектуальної власності та забезпеченням свободи вираження поглядів, приватності та законних інтересів громадян в мережі інтернет.

Як повідомляв ІМІ, Кабінет Міністрів 10 травня зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4629 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет”, який, зокрема, передбачає практику досудового блокування сайтів за піратський контент за зверненням правовласника.

Liked the article?
Help us be even more cool!