ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа програли в суді ЄС справу щодо нерозкриття інформації урядом Нідерландів про збиття MH17

Дві нідерландські медіакомпанії програли в суді ЄС справу, яка стосувалася нерозкриття інформації з боку нідерландського уряду про збиття Boeing рейсу MH17 у 2014 році над Донбасом.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на рішення суду ЄС.

У 2018 році медіакомпанії RTL Nederland і RTL Nieuws звернулися до уряду Нідерландів із запитом про надання інформації у зв'язку з авіакатастрофою.

Але неназваний урядовий міністр відмовив їм у задоволенні цього запиту, посилаючись на конфіденційність інформації відповідно до національного законодавства та права ЄС.

Медіакомпанії пішли до суду та заявили, що у своєму запиті до уряду покладаються на фундаментальне право на свободу вираження поглядів та інформації, а також на особливу роль “сторожового пса”, що відводиться пресі в цьому контексті.

У своєму рішенні суд ЄС підтвердив, що конфіденційність інформації, яка стосується авіаційних інцидентів та авіаційних подій, є центральним елементом системи нагляду і контролю, встановленої законодавством ЄС для підвищення безпеки польотів.

Також у рішенні суду зазначено, що конфіденційність є найсуворішою і поширюється на всю інформацію, яка збирається або готується з цією метою національними компетентними органами. 

Крім того, суд вважає, що, хоча цей загальний і суворий режим конфіденційності може порушувати право на свободу вираження поглядів та інформації, він є виправданим і пропорційним меті, яку він ставить. Він не перешкоджає громадськості або засобам масової інформації шукати інформацію у зв'язку з цим з інших джерел або в інший спосіб. 

Водночас суд не відкидає можливості розкриття інформації, про яку йдеться, з ініціативи та під контролем компетентних органів або судів за умови, що це сумісно з підтриманням авіаційної безпеки.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Окружний суд у Гаазі встановив, що пасажирський літак MH17 був над Донбасом збитий ракетою російського виробництва.

17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий літак Boeing 777 компанії “Малазійські авіалінії”, що виконував регулярний рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія). Загинули всі пасажири та екіпаж – 298 людей.

Liked the article?
Help us be even more cool!