ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа поширили фейк про кількість звернень українців щодо сексуальних злочинів (оновлено)

Фото – DW
Фото – DW

Низка українських медіа викривила інформацію про кількість звернень українців щодо сексуальних злочинів, озвучену в ефірі Українського радіо Сергієм Ніжинським, громадським радником Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.

Так, 30 серпня в ефірі радіо Сергій Ніжинський повідомив, що за час повномасштабного російського вторгнення Національна поліція отримала понад 93 тисячі телефонних звернень українців, які зазнали насильства, зокрема сексуального, з боку російських окупантів.

Українське радіо зробило новину з ефіру щодо цього та опублікувало в себе під коректним заголовком: “Нацполіція отримала понад 93 тисячі телефонних звернень жертв насильства, зокрема сексуального з боку окупантів – Ніжинський”.

Натомість низка медіа, вказуючи першоджерелом Українське радіо та посилаючись на мовник, перекрутили заголовки.

Серед них: 

  • “Поліція отримала понад 93 тисячі повідомлень про сексуальне насильство з боку окупантів” (“Українська правда”)
  • “Поліція отримала понад 93 тисячі звернень від жертв сексуального насильства з боку окупантів” (Укрінформ)
  • “Нацполіція отримала понад 93 тис. повідомлень про сексуальне насильство з боку окупантів” (Новинарня)
  • “Зґвалтування окупантами: до поліції надійшло понад 93 000 повідомлень” (Кореспондент).

Водночас сам Сергій Ніжинський уточнив, що 93 тисячі дзвінків надійшло від цивільного населення щодо вчинення різного виду насильств.

“Уточню, що 93 тисячі дзвінків поступило від цивільного населення щодо вчинення різного виду насильств за час війни на різні державні та неурядові кол-центри. Серед цих дзвінків були і звернення з питань сексуальних злочинів (свідків, потерпілих)”, – цитує Ніжинського на фейсбук-сторінці громадська організація UA Experts, головою якої він є.

 
 
 
 

Скриншоти ІМІ

Оновлення. Згодом стало відомо, що Українське радіо видалило свою новину. В Українському радіо ІМІ пояснили, що згодом буде оновлення цієї новини.

Скриншоти ІМІ

Оновлення 15:22. Видання "Новинарня" змінило заголовок у матеріалі на "Нацполіція отримала понад 93 тисячі телефонних звернень жертв насильства з боку окупантів". Редакція на початку новини додала слово "виправлено".

Також змінив заголовок і Укрінформ – "Поліція отримала понад 93 тисячі звернень від жертв насильства з боку окупантів". Проте інформагентство не повідомило читачів, що матеріал виправлено.

Оновлення 1 вересня: Укрінформ вдруге змінив заголовок новини на "Вчинені окупантами злочини сексуального насильства не мають терміну давності — експерт", проте не повідомив читачів про зміни.

Як повідомляв ІМІ, у серпні українські медіа (“Українські новини”, УНІАН і NV) опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації Creative society (до ребрендингу – проросійська секта “АллатРа”).

Згодом NV оновило заголовок та текст у новині щодо заяви Егона Чолакяна про апокаліпсис. Проте не вказало своїм читачам, що новина була виправлена. Якщо спочатку заголовок був “Планеті залишилося кілька років. Учений із Гарварду попереджає про початок апокаліпсису”, то в оновленій версії замість крапки поставили знак запитання: “Планеті залишилося кілька років? Чого вартий гучний прогноз гарвардського вченого зі скандальною репутацією”. Крім того, редакція оновила перший абзац новини, додавши таку фразу: “Щоправда, багато вчених скептично ставляться до цього прогнозу”.

Водночас “Українські новини” опублікували в себе на сайті повний текст “Бабеля”, в якому вони ж згадуються, замінивши попередню свою “новину” про апокаліпсис.

28 серпня “Бабель” повідомив, що отримав відповідь від Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), в якій йдеться, що Егон Чолакян ніколи не працював у цій організації.

Видання NV видалило публікацію про апокаліптичний прогноз нібито вченого Егона Чолакяна та перепросило читачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!