ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NV видалило новину про апокаліпсис та перепросило читачів

Фото – NV
Фото – NV

Видання NV видалило публікацію про апокаліптичний прогноз нібито вченого Егона Чолакяна та перепросило читачів. Про це повідомляється на сайті видання.

“17 серпня NV опублікував статтю, в якій було описано кліматичні прогнози гарвардського вченого Аллен Егон Чолакяна. На жаль, ми невірно оцінили репутацію цієї людини. І змушені видалити цю публікацію. У статті із заголовком “Планеті залишилося кілька років? Чого вартий гучний прогноз гарвардського вченого зі скандальною репутацією” ми опублікували низку міркувань Чолакяна про похмуре майбутнє земної екології”, – зазначає видання.

NV погоджується з колегами з “Бабеля”, що репутація Чолакяна в науковому світі “навряд чи дозволяє йому виступати з подібними заявами”.

“Одним із приводів для критики дослідника є його участь у нещодавній конференції Global Crisis. There is a Way Out, яку проводила організація Creative society. До неї входять науковці з різних країн світу. За заявою самої CS, зі 180-ти. Саму організацію часто пов’язують із псевдонаукою і навіть з діяльністю секти АллатРа, яку звинувачують у проросійській позиції. При цьому діяльність Creative society заборонена в РФ за дискредитацію збройних сил Росії. Однак низка відео, доступних для публічного перегляду, показують, що Чолакян у минулому мав стосунок до АллатРа”, – зазначає видання.

Редакція NV просить вибачення у своїх читачів за публікацію матеріалу з таким сумнівним джерелом.

“Ми шкодуємо про те, що трапилося, і про те, що під час публікації початкового матеріалу не приділили належної уваги перевірці всіх фактів. Це одиничний випадок, і ми приносимо вибачення нашим читачам”, – заявила головна редакторка NV.ua Юлія Макгаффі.

Як повідомляв ІМІ, українські медіа (“Українські новини”, УНІАН і NV) опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації Creative society (до ребрендингу – проросійська секта “АллатРа”).

Згодом NV оновило заголовок та текст у новині щодо заяви Егона Чолакяна про апокаліпсис. Проте не вказало своїм читачам, що новина була виправлена. Якщо спочатку заголовок був “Планеті залишилося кілька років. Учений із Гарварду попереджає про початок апокаліпсису”, то в оновленій версії замість крапки поставили знак запитання: “Планеті залишилося кілька років? Чого вартий гучний прогноз гарвардського вченого зі скандальною репутацією”. Крім того, редакція оновила перший абзац новини, додавши таку фразу: “Щоправда, багато вчених скептично ставляться до цього прогнозу”.

Водночас “Українські новини” опублікували в себе на сайті повний текст “Бабеля”, в якому вони ж згадуються, замінивши попередню свою “новину” про апокаліпсис.

28 серпня “Бабель” повідомив, що отримав відповідь від Європейської організації з ядерних досліджень (CERN), в якій йдеться, що Егон Чолакян ніколи не працював у цій організації.

Liked the article?
Help us be even more cool!