ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Вчений", що віщував кінець світу і якого ЗМІ представили співробітником CERN, ніколи там не працював – "Бабель"

Фото – kliker.com.ua
Фото – kliker.com.ua

Американський вчений Егон Чолакян, який заявляє про те, що до самознищення планети нібито залишилося кілька років, і стверджує, що працював, зокрема, у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) над проєктом Future Circular Collider – нового колайдера, що має замінити Великий адронний, ніколи не працював у цій організації.

Про це пише "Бабель", публікуючи відповідь CERN.

В організації на запит медіа відповіли, що Егон Чолакян насправді ніколи не був зареєстрований в організації ні як член персоналу, ні в будь-якому іншому статусі.

Фото – скрін із сайту видання "Бабель"

Видання NV та "Українські новини" прибрали публікації про "кінець світу", замінивши цитуванням розслідуванням Бабеля.

В NV перепросили перед читачами:

«Ми шкодуємо про те, що трапилося, і про те, що під час публікації початкового матеріалу не приділили належної уваги перевірці всіх фактів. Це одиничний випадок, і ми приносимо вибачення нашим читачам», - заявила Юлія МакГаффі, головний редактор NV.ua.

Нагадаємо, українські медіа опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації Creative society (до ребрендингу – проросійська секта "АллатРа").

"Бабель" отримав 18 серпня на редакційну пошту листи, у яких десятки невідомих людей вимагали перестати приховувати правду й опублікувати сенсаційне звернення американського вченого Егона Чолакяна до трьох світових лідерів, "від яких залежить майбутнє людства": Джозефа Байдена, Сі Цзіньпіна і Володимира Путіна. 

Автори листів просили "Бабель" наслідувати приклад інших українських медіа, які вже опублікували  це  звернення –  "Українські новини", УНІАН і NV. На останньому новина про те, що "планеті лишилося кілька років", набрала понад пів мільйона переглядів. УНІАН опублікував звернення з плашкою "пресреліз", тобто на правах реклами. 

Журналісти "Бабеля" з'ясували, що зараз Чолакян просто юрист і фізик на пенсії, живе в Кембриджі, штат Массачусетс. У його біографії йдеться, що 1972 року він закінчив Гарвардську школу права, працював податковим аналітиком у Комісії президента США з міжнародної торгівлі та інвестиційної політики й узагалі майже все життя робив карʼєру фахівця з міжнародного податкового права та національної безпеки, а зараз працює федеральним лобістом. Згодом Чолакян зацікавився фізикою, був запрошеним дослідником у Гарварді та співпрацював з Массачусетським технологічним інститутом. Нібито працював у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) над проєктом Future Circular Collider – нового колайдера, що має замінити Великий адронний. А також працював над NISAR – проєктом NASA для створення супутника, який має фіксувати природні процеси на Землі. 

Видання надіслало офіційні запити до CERN і NASA, щоб дізнатися, чи справді Егон Чолакян співпрацював з цими організаціями та що саме він там робив.

Liked the article?
Help us be even more cool!