ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Марічка Варєнікова, NYT: Критика влади показує Україну демократією

22.05.2024, 13:10
Леся Луцюк
Марічка Варєнікова, The New York Times, вважає критику влади доказом демократії в Україні. Фото – Lviv Media Forum
Марічка Варєнікова, The New York Times, вважає критику влади доказом демократії в Україні. Фото – Lviv Media Forum

Критика влади з боку медіа потрібна, бо є доказом демократії в Україні, свідчить про відкритість держави та стимулює міжнародну підтримку. Таку думку висловила позаштатна кореспондентка і продюсерка The New York Times Марічка Варєнікова на події Інституту масової інформації в межах Lviv Media Forum “Репортажі з фронту: виклики щодо доступу журналістів і можливі рішення” 17 травня. 

“Єдине, чим українські журналісти можуть впливати на ситуацію, – це цікавими історіями, відкритістю влади й відбиванням наративу про те, що медіа показують негатив і це погано. Ні, медіа показують правду – негативну чи позитивну, і це добре. Було б чудово, якби існувало розуміння серед усіх гілок влади, що критика в її бік є доказом демократії в Україні”, – розповіла Марічка. 

Директорка Інституту масової інформації та модераторка події Оксана Романюк додала, що якщо не показувати інформаційну картину повністю, то люди звертатимуться до альтернативних, не завжди якісних джерел інформації.

“Ми можемо побачити за довірою до єдиного марафону, яка падає вже третій рік підряд, що картинці, яка уніфікована і винятково прекрасна, просто не довіряють. Люди розуміють, що не може бути все ідеально. Дуже важливо показувати картину повністю – це демонстрація того, що Україна – демократична держава.

Тільки демократичну державу будуть підтримувати. Для внутрішнього споживача це питання довіри до влади, до інституцій. Ось є проблема – ось так її вирішили. Якщо не показувати взагалі проблем, то люди оминатимуть цей єдиний марафон і шукатимуть інформацію деінде, наприклад у якихось не дуже якісних джерелах інформації”, – зауважила Оксана.

Марічка Варєнікова додала: небезпечні наративи про те, що журналісти – це вороги, вигідні нашому супротивнику. Адже через дискредитацію медійників легше сіяти дезінформацію та пропаганду.

“Небезпечний наратив, який можна часто почути серед державників, військових, – що журналіст часто сприймається як ворог: “ви поїхали, а тут прилетіло”, “ви заробляєте на війні”, “вам потрібен хайп чи ексклюзив”, “ви сюди приїхали й робите кар’єру”. Я чула це, працюючи з іноземними медіа, і переконана, що мої українські колеги теж це чули.

Мені здається, що тут дуже важливо згадувати, кому насправді вигідно, щоб наративи проти тих журналістів, які висвітлюють правду, звучали на весь світ. Ми знаємо, кому це вигідно, – нашому ворогу. Якщо вони дискредитують журналістів – цим журналістам перестають довіряти, і їм легше впливати на людей через дезінформацію, пропаганду”, – підсумувала вона.

Раніше ІМІ писав, що, за словами Марічки Варєнікової, іноземні медіа можуть мати більше доступу до ексклюзиву чи інтерв’ю високопосадовців, але менше – до справжньої війни та до людей.

Також у межах події ІМІ журналісти з Харкова, Сум та Херсона розповіли, як висвітлюють наслідки російських обстрілів.

Liked the article?
Help us be even more cool!