ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литовська кінопремія присудила головну нагороду вбитому окупантами в Маріуполі режисеру Кведаравічюсу

06.06.2022, 11:42
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Литовська національна кінопремія Sidabrinė gervė – “Золотий лебідь” присудила головну нагороду режисеру Мантасу Кведаравічюсу, який загинув від рук російських окупантів у місті Маріуполі.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників кінопремії запевнив, що українці пам’ятатимуть Мантаса Кведаравічюса як людину, яка підтримувала мистецтво заради життя

“Почну це звернення з короткої, але дуже важливої цитати. “Якщо ми живемо в якомусь світі, чуємо якісь пісні або радіо, дивимось якесь кіно, це є всім тим, що створює нас, створює наш менталітет”. Це слова Мантаса Кведаравічюса. Він сказав їх, коментуючи свій фільм, присвячений Маріуполю. Фільм, яким він хотів показати, як війна впливає на місто. Як війна змінює людей”, – сказав президент.

За його словами, саме мистецтво, культура в усіх формах і всіма сенсами формують людей, освічують їх, або, навпаки, закривають у темряві, у брехні. 

“Саме тому важливо нести правду. Важливо підтримувати мистецтво, яке для життя, а не для тих, хто хоче це життя знищити. Українці пам’ятатимуть Мантаса Кведаравічюса як людину, яка була саме такою. Він справді гідний “Золотого лебедя”. Він цінував життя й завжди чітко висловлювався проти того, що загрожувало життю, на його погляд. А це був дуже уважний погляд”, – сказав Зеленський.

Він закликав до гостей та учасників Литовської національної кінопремії Sidabrinė gervė, щоб “ваш погляд був таким же уважним і щоб ви так само підтримували життя”. 

В Офісі президента повідомили, що проведення Литовської національної кінопремії Sidabrinė gervė відбувалося під патронатом Прем’єр-міністра Литовської Республіки Інгріди Шимоніте. Церемонія вручення нагород транслювалася наживо на національному телебаченні Литви.

Нагадаємо, про загибель у Маріуполі Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Картину “Маріуполіс 2” змонтовано з матеріалу, який Кведаравічюс знімав перед загибеллю. Матеріал зберегла його наречена Ганна Білоброва: вона була разом з ним у Маріуполі. Білоброва змонтувала “Маріуполіс 2” разом з монтажеркою Дунею Сичовою.

Журі Каннського кінофестивалю присудило в категорії L’Oeil d’Or спецнагороду фільму “Маріуполіс 2” литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими загарбниками в Маріуполі на початку квітня.

Liked the article?
Help us be even more cool!