ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фільм убитого в Маріуполі литовського режисера отримав спецнагороду в Каннах

29.05.2022, 10:00
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Журі Каннського кінофестивалю присудило в категорії L’Oeil d’Or спецнагороду фільму “Маріуполіс 2” литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого російськими загарбниками у Маріуполі на початку квітня.

Про це повідомила у фейсбуці одна з членів журі, українська режисерка Ірина Цілик, повідомляє Укрінформ.

“Спеціальний приз журі отримала стрічка “Маріуполіс 2”, знята Мантасом Кведаравічюсом. Цей фільм абсолютно неможливо ні з чим порівнювати, він гостро виділявся, ніби лежав на окремій полиці; бив під дих до чорноти в очах. А знаючи також усе, що лишилося за кадром... Литовський режисер Кведаравічюс приїхав до Маріуполя в березні, знімав там цивільних, жив з ними, але зрештою потрапив у полон, його катували і вбили”, – зазначила Цілик.

За її словами, наречена режисера змогла вивезти з Маріуполя не лише його тіло, а й зняті ним матеріали.

“Друзі, колеги делікатно склали докупи відзняті кадри й зробили з цього фільм”, – додала Цілик.

Вона зазначила, що президент журі L’Oeil d’Or Аґнєшка Холланд, вручаючи нагороду, оголосила хвилину мовчання за жертвами війни росії в Україні, зокрема режисерами, журналістами, фотографами, представниками інших творчих професій.

Головна ж нагорода L’Oeil d’Or була вручена фільму “Все, що дихає” індійського режисера Шонака Сена. “В цьому фільмі багато вислизаючої краси і ніжності до всього живого, всього, що дихає, будь то птах, чи равлик, чи навіть пацюк. Дуже красиво розказана історія про трьох індійських Дон Кіхотів, які воюють з вітряками і рятують хижих птахів, що страждають від забрудненого повітря”, – зауважила Цілик.

Нагадаємо, про загибель у Маріуполі Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Картину “Маріуполіс 2” змонтовано з матеріалу, який Кведаравічюс знімав перед загибеллю. Матеріал зберегла його наречена Ганна Білоброва: вона була разом з ним у Маріуполі. Білоброва змонтувала “Маріуполіс 2” разом з монтажером Дунею Сичовою.

75-й міжнародний Каннський кінофестиваль проходить із 17 по 28 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!