ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Луценко запевняє, що не йдеться про утиски журналістської діяльності "Нового времени"

21.02.2019, 11:48
Фото - radiosvoboda.org

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що в ситуації з вимогою ГПУ доступу до внутрішніх документів видання “Новое время” не йдеться про “жодне ущемлення журналістської діяльності”. Про це він сказав 20 лютого на брифінгу, фрагмент відео якого у Facebook оприлюднила журналістка Альона Лунькова, повідомляє Радіо Свобода.

За словами генпрокурора, йдеться лише про “прохання надати інформацію”.

“Якщо хтось із журналістів вважає такі дії такими, що перешкоджають здійсненню журналістської діяльності, прошу дуже: можете звернутися або до мене безпосередньо, або письмово, і ми обов’язково знайдемо оптимальний шлях”, – сказав Луценко.

Він додав, що слідство “інколи потребує даних, які публікують журналісти”.

“Не для того, щоб розслідувати роль журналістів, а для того, щоб виявляти витоки всередині правоохоронних органів, а також інколи отримувати невідомі слідству факти. І тоді ми не маємо іншого варіанту, як звертатися із проханням надати інформацію від ЗМІ. І не більше того. Ні про які наслідки для журналістів або видань не йдеться взагалі”, – сказав генпрокурор.

“Я, як колишній журналіст, можу вам гарантувати, що жоден журналіст і жодне видання, крім тих, які пропагандують антидержавну діяльність і підтримують кремлівську практику, в Україні за мою каденцію не потерпіли і не потерплять”, – наголосив він.

Як повідомляв ІМІ,  4 лютого Печерський райсуд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції “Нового времени” і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Речник ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що слідчі прокуратури були вимушені отримати доступ до матеріалів “Нового времени” через суд, оскільки власник інформації ТОВ “Видавничий Дім “Медіа-ДК” відмовився надавати необхідні для розслідування матеріали.

19 лютого Медіарух заявив, що розцінює дії Генпрокуратури та рішення Печерського райсуду щодо надання доступу до матеріалів  видання “Новое время” як порушення свободи.

Комітет захисту журналістів (CPJ) розкритикував українську прокуратуру через тиск на видання “Новое время”.

20 лютого представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав владу України поважати право журналістів не розкривати свої джерела інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!