ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ вважає, що лише реальне покарання винних у тиску на журналістів зупинить кампанію залякування

Комісія з журналістської етики обурена випадками тиску на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни. Про це йдеться в заяві комісії щодо кампанії тиску і залякування журналістів-розслідувачів Юрія Ніколова і Дениса Бігуса.

КЖЕ нагадує, що гарантом дотримання конституційних прав громадян є Президент України, тому вимагає від нього продемонструвати спроможність захищати демократію і свободу слова. 

Також комісія закликає правоохоронні органи, зокрема Службу безпеки України, Офіс генерального прокурора, Національну поліцію України, всебічно й незаангажовано розслідувати зазначені випадки тиску. “З огляду на серйозні загрози демократії та парламентаризму в Україні закликаємо парламент до незалежного нагляду за розслідуванням атак проти журналістів”, – йдеться в заяві та зауважується, що такі злочини не мають залишитися безкарними.

КЖЕ розцінює прослуховування, приховане знімання, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення в нібито порушенні законодавства як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. 

“Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні. Наслідком втручання в приватне життя медійників може бути розкриття конфіденційних джерел. Це може становити загрозу для джерел і в майбутньому ускладнить пошук інформації для всіх журналістів”, – зазначає КЖЕ. 

У комісії вважають, що тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи.  

“Розслідувальна журналістика в Україні відіграє значну роль в умовах воєнного стану, закритих реєстрів і обмежених можливостей суспільства проконтролювати дії влади. Комісія з журналістської етики вважає неприпустимим, аби на тлі погроз і тиску журналісти вдавалися до самоцензури й відмовлялися від гострих тем. Тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи”, – йдеться в заяві.  

Як повідомляв ІМІ, 16 січня 2024 року керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму YouTube-каналі оприлюднив сайт “Народна правда”, про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни. Співробітників Bihus.Info прослуховували майже рік, заявив у другому відеозверненні Денис Бігус.

17 січня 2024 року Медіарух закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників. Цього дня Зеленський заявив, що будь-який тиск на журналістів неприпустимий.

Також 17 січня СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеознімання представників проєкту Bihus.Info. Того ж дня СБУ приїхала з обшуком до заміського комплексу, де велося незаконне знімання членів команди Bihus.Info, і вилучила жорсткі диски із записами камер відеоспостереження.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”. Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал “Карточный Офис”, у якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”. 15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

Liked the article?
Help us be even more cool!